НОВИНИ

НАТО призова за гъвкавост в преговорите за името на Македония

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за проява на гъвкавост в преговорите за името на Македония.

bnt avatar logo
от БТА
13:29, 15.02.2018
Чете се за: 01:14 мин.
По света
нато призова гъвкавост преговорите името македония

През 2008 г. в Букурещ решихме да поканим Македония в НАТО, веднага щом Скопие реши въпроса за името по общоприемлив начин. Досега не беше възможно постигането на решение. Надявам се настоящите инициативи да доведат до такова решение. Новото правителство в Скопие показа готовност за гъвкавост. Бих бил много внимателен в предположенията дали ще се постигне съгласие, това е открит въпрос от дълги години. Призовавам за гъвкавост, добави Столтенберг.

Той съобщи, че е разговарял с министрите на отбраната на Гърция и Турция по повод скорошния инцидент в Егейско море с кораби на двете държави. Призовавам да се запази прекият контакт, за да няма нови инциденти в бъдеще, за да спадне напрежението. Двете държави са ценни съюзници в пакта и бихме искали да направим всичко възможно за избягването на истински проблем, добави генералният секретар.

Столтенберг съобщи, че на днешното си заседание министрите на отбраната от НАТО са одобрили началото на подготовката на нова, обучителна, а не бойна мисия на алианса в Ирак. Той отбеляза, че досега международната коалиция срещу "Ислямска държава" е освободила 98 процента от завладените територии в Сирия и Ирак, и 7,5 млн. души са били освободени от джихадистите.

По повод Афганистан генералният секретар коментира, че там е възможно само политическо решение. Той изрази надеждата талибаните да споделят това виждане. Столтенберг добави, че сътрудничеството с ЕС е стратегически важно. Той съобщи, че е постигнато съгласие двете организации да си сътрудничат за придвижването на военни сили в Европа и в областта на киберзащитата.

По повод разноските за отбрана в НАТО Столтенберг поясни, че има напредък, но остава дълъг път до целта за разходи, равни на два процента от БВП. Всички в алианса възнамеряват да увеличат вложенията. Това е добро начало, за първи път имаме годишни планове за отбранителни разходи. Призоваваме държавите, които нямат планове за постигането на целта, да ги изготвят, заяви генералният секретар.

Той определи като нещо обичайно това, че Русия все още не е изпратила нов посланик в НАТО. Обичайно е държавите да сменят посланиците си. Понякога това отнема време. Очаквам да разговарям с руския външен министър Сергей Лавров в Мюнхен, включително за Съвета НАТО-Русия. Вярвам, че диалогът винаги е важен, особено сега, когато отношенията са трудни и напрежението е голямо, допълни Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сценичният тоалет на Лайза Минели от филма Кабаре ще бъде предложен на търг
Сценичният тоалет на Лайза Минели от филма "Кабаре" ще бъде предложен на търг
​Обръщение на Българския патриарх Неофит за кончината на дядо Добри​
​Обръщение на Българския патриарх Неофит за кончината на дядо Добри​