НОВИНИ

НАТО с 957 млрд. долара бюджет, България наваксва изоставането

НАТО трайно увеличава парите за отбрана и въоръжение, а България наваксва изоставането си. Това стана ясно от годишния Доклад на Северноатлантическия алианс, обявен от генералния секретар Йенс Столтенберг. Страната ни ще достигне заветните 2% от БВП за отбрана през 2024 г. Основен приоритет за Въоръжените ни сили са модернизацията, попълването на недостига от войници и участие в колективната отбрана на НАТО, предвижда актуализираната Стратегия за национална сигурност. За армията в цифри и къде е мястото на България в НАТО, вижте в репортажа на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
18:54, 16.03.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

НАТО харчи все повече пари за отбрана, но трябват още. Това е един от основните изводи в Годишния доклад за дейността на Алианса.

;

Умопомрачителните 957 млрд. долара, или близо 1 трилион, е бюджетът на НАТО за 2017 г.

;

Въпреки това от 29 само 4 страни-членки продължават да отделят 2 или над 2% от БВП за отбрана, какъвто е минимумът. България е на 12-о място с 1,53%

;

Прагът от 2% от БВП ще достигнем през 2024-а - предвиждат Стратегията за национална сигурност и Националният план за повишаване на разходите за отбрана. Средно на година парите ще се увеличават с около 150 млн. лв. до достигане на 2,9 млрд. лв.

;

Добрата новина е, че през последните 6 години страната ни бавно наваксва изоставането в парите за армията. От 1 млрд. през 2011-а до 1,5 през миналата. Въпреки все по-големите бюджети, обаче, Йенс Столтенберг заяви, че НАТО няма да влезе в нова надпревара във въоръженията с Русия.

;
Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО: Все по-несигурната среда за сигурност означава, че НАТО трябва да инвестира все повече средства и да развие адекватни отбранителни способности. През 2014-а страните-членки обещаха да увеличат военните си бюджети до 2% от БВП за едно десетилетие. Оттогава досега имаме три последователни години на увеличения в Европа и Канада за над 46 милиарда долара. НАТО няма да се състезава с Русия танк за танк, ракета за ракета и дрон за дрон. Ние не искаме нова Студена война, нито нова надпревара във въоръженията. Такава надпревара няма победители, скъпа е, рискована е и не е в ничий интерес.
;

Основен приоритет на България в сектор "Отбрана", според Стратегията за национална сигурност, е модернизацията на армията. За тази цел ще отделяме по 230 млн. лв. годишно за нов изтребител, 171 - за бойни кораби и по 100 за по-високи войнишки заплати, както е записано в Средносрочната бюджетна прогноза. Проектите за нов самолет и бронирана машина трябва да бъдат внесени в МС до края на март, обяви военният министър Красимир Каракачанов. А за ремонт на 15 самолета МиГ-29 в Русия Министерството отделя 81 млн. лв.

;
Красимир Каракачанов, министър на отбраната - Техниката, с която разполагаме, е произвеждана в бившия СССР. Цялата документация, лицензии, резервни части се притежават днес от Руската федерация. Една част от техниката ние си я поддържаме в България - примерно бронираната техника - и танкове, ние ги поддържаме във военните заводи "Терем". Докато при авиацията няма как без резервни части от Русия ти да си поддържаш самолетите. - Какъв процент от техниката ни е руска? - Приблизително 80%. - 03:15 - За тия 4 години аз мисля, че ние трябва да си възстановим МиГ-овете, за да могат те да летят и да могат нашите пилоти да летят, да трупат опит, докато стигнем до закупуването на новите самолети.


;

И последният извод от доклада на НАТО: България непрекъснато увеличава парите за отбрана, но 75% от разходите са за самите военни - заплати и други разходи. През последните 7 години армията ни се стопява - от 30 000 войници на служба през 2010 г. до 25 000 войници сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специалисти търсят причините за ниските резултати по български език в Силистра
Специалисти търсят причините за ниските резултати по български език в Силистра
Конференция за Западните Балкани в Сараево
Конференция за Западните Балкани в Сараево