НОВИНИ

НАТО ще вложи три млрд. евро в сателити и киберотбрана

НАТО планира да вложи три млрд. евро, за да модернизира сателитната си и компютърна техника в следващите три години, адаптирайки ги срещу новите заплахи, предаде Reuters.

bnt avatar logo
от агенция "Фокус"
11:23, 27.03.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
нато три млрд евро сателити киберотбрана

Целяща възпиране на хакерски атаки и други заплахи, включващи и иранските ракети, инвестицията подчертава това, че НАТО признава, че конфликтите се водят и в компютърните мрежи, а не само във въздуха, на земята или в морето.
Високопоставен служител от Агенцията за комуникация и информация на Алианса заяви, че плановете включват инвестиции в размер от 1,7 млрд. евро в сателитни комуникации и в безпилотни летателни апарати.
Все още не е ясно дали средствата ще се изразходват за изстрелването на нов комуникационен сателит или ще се проведе разширяване на капацитета на връзката чрез съществуващите сателити на САЩ.
„В плановете, които трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните членки на Алианса, се предвижда изразходването на около 800 млн. евро за компютърни системи, които да помагат при ръководенето на ПВО и ПРО системите“, заяви служителят от НАТО, който пожела да не бъде назоваван.
Допълнителни 70 млн. евро ще бъдат вложени в защитата на 32 обекта на НАТО от кибератаки, а 180 млн. в по-сигурни мобилни комуникации за войниците на Алианса на бойните полета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как влияе политиката на интериора на сградата на Народното събрание?
Как влияе политиката на интериора на сградата на Народното събрание?
Изборният ден в Бурса беше удължен
Изборният ден в Бурса беше удължен