НОВИНИ

НАТО загрижена от действията на Иран в Персийския залив

Съюзниците от НАТО са загрижени от действията на Иран, които дестабилизират региона на Персийския залив. В същото време няколко държави от НАТО са призовали САЩ да не се въвлича Пакта във военни мисии в Залива.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:48, 27.06.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър е уверил колегите си от НАТО, че Вашингтон не иска война с Техеран. В същото време обаче Америка не е готова да толерира следващи инциденти в региона. САЩ обвиняват Иран за атаките срещу два петролни танкера в Оманския залив.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Бяхме информирани от Марк Еспър за ситуацията и за американското присъствие в Персийския залив. Всички съюзници споделят тревогите по отношение на действията на Иран, които дестабилизират региона, за подкрепата на Техеран за различни терористични групи, ракетната програма и готовността на Иран отново да започне да обогатява уран.

Столтенберг каза, че съюзниците ще продължат да следят ситуацията в Залива и да обменят разузнавателна информация. НАТО подкрепя започването на преговори между Вашингтон и Иран, без поставянето на предварителни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка преобрази сграда във Виена
Българка преобрази сграда във Виена
Двама полицаи са задържани за разпространение на наркотици
Двама полицаи са задържани за разпространение на наркотици