НОВИНИ

НАТО започна мащабно учение в Украйна

НАТО започна мащабно военно учение в Украйна "Рапид Трайдънт 2019". В него участват 3700 войници от 11 страни-членки и партньори на Алианса. България изпрати 40 военни. Същевременно Русия даде началото на паралелно учение "Център 2019" със 128 000 войници от 7 азиатски държави. За военните учения в региона - от Украйна Александър Марков и операторът Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
19:35, 18.09.2019
Чете се за: 01:31 мин.
По света

НАТО започна мащабно военно учение в Украйна "Рапид Трайдънт 2019". В него участват 3700 войници от 11 страни-членки и партньори на Алианса. България изпрати 40 военни. Същевременно Русия даде началото на паралелно учение "Център 2019" със 128 000 войници от седем азиатски държави.

"Рапид Трайдънт" или "Бърз тризъбец" отиграва един сценарий: противопоставяне на въоръжена агресия в условията на хибридна война и десант.

Старши сержант Джералд Дейвис, Национална гвардия на САЩ - "Рапид Трайдънт" е съвместно учение, в което с военни от много държави работим по една обща цел: да подобрим оперативната съвместимост помежду си и да се подкрепяме независимо от предизвикателствата.

В учението участват близо 4000 военни от 11 страни в НАТО и партньори на НАТО с 600 единици бойна техника и система за визуално моделиране действията на противника в реално време.

Полк. Тим Кливлънд, втори директор на учението Rapid Trident 2019: Хубаво е да виждаш всяка година един и същи брой страни, които идват тук в помощ на Украйна.

Военните учения между НАТО и Украйна се провеждат всяка година, но особено засилени са те след 2014-а, когато тук, на Майдана в Киев, в протести загинаха над 100 души, последва анексията на Крим и войната в Донбас.

На фона на конфликта в Донбас, Америка ще продължи да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви пред БНТ Уиялм Тейлър, управляващ посолството на САЩ в Киев.

Уилям Тейлър, шарже д'афер на Посолството на САЩ в Украйна: Украйна е единствената държава в света, която се бие с руснаците в момента. Украйна не е буферна зона, а фронтова държава, която е във война. САЩ ще продължим да подкрепяме Украйна: с военни учения, съветници и смъртоносни отбранителни въоръжения.

Украйна провежда 39 военния учения тази година, 6 - с НАТО, а след началото на войната в Донбас учетвори военния си бюджет до 4 млрд. долара.

Александър Винеков, ръководител на Представителството на НАТО в Украйна: НАТО увеличава присъствието си в Черно море, особено след агресивните действия на Русия в Крим. Наши кораби прекараха 120 дни в Черно море през 2018-а в сравнение с 80 през 2017-а. Това е ясен знак за подкрепата ни за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Очаква се нова среща Нормандската четворка между Русия, Украйна, Франция и Германия, която да обсъди изпълнението на Минските споразумения.

Алексей Мелник, директор "Външни отношения и межд. сигурност", център "Разумков": Руско-украинските отношения на практика са в ескалация. Няма такива. Русия провежда учение със 128 000 войници, което е колкото Сухопътните войски на Украйна.

В руското учение "Щит 2019" участват още 20 000 единици бойна техника и 600 самолета от 7 страни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световноизвестното мецосопрано Елина Гаранча ще изнесе концерт у нас
Световноизвестното мецосопрано Елина Гаранча ще изнесе концерт у нас
Изборите в Израел отново не излъчиха стабилно управляващо мнозинство
Изборите в Израел отново не излъчиха стабилно управляващо мнозинство