НОВИНИ

Натоварено движение около търговските обекти в столицата заради Черния петък

Днес е т. нар. "Черен петък". Имайте едно на ум тази вечер за натоварено движение около търговските обекти. Проучване сочи, че над 50% от българите пазаруват днес и средно ще похарчат по около 500 лв. на човек. Най-много се пазарува в големите търговски центрове и онлайн магазините. Оправдаха ли се обаче очакванията за големи намаления провери Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:20, 29.11.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Отстъпки от 30, 60, та дори 70% предлагат днес търговците в столичните молове.

Момиче: В магазина за парфюми има големи намаления. Взех си 2 броя за подаръци.
Мъж: Купих си отоплителна печка. С отстъпката от Черния петък - 30%, и спестих около 60 лева.

Днес обаче потребителите трябва да са особено внимателни, защото се случват най-големите измами и има много подвеждащи реклами. Заради фалшиви отстъпки експертите съветват преди да се купи стоката да се проучат цените ѝ и да се види дали тя има реално намаление.

Пейо Майорски, Комитет за защита на потребителите: Виждайки етикета, да не се хвърляме веднага да го купуваме, а веднага можем да направим справка в интернет дали този продукт е с намалена цена.

Много е важно и това - влизайки в магазина да попитаме търговеца дали намаленията са за всички стоки, или има отделена секция за намалени стоки.

Не по-малко са опасностите от измами и при онлайн продажбите. Тук най важно е преди покупка да проверим дали избраният сайт не е фалшив, или пък създаден наскоро. За това може да се направи проверка в интернет.

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: Един от сайтовете, които мога да препоръчам и който е за проверка на история е archive.org. Поставяйки в него избрания от нас сайт виждаме неговата история, как се е променял през годините.

В много страни от Западна Европа специално за Черния петък потребители си взимат почивен ден, за да обиколят повече магазини и да купят повече стоки. У нас все още такава практика няма, но през последните години се увеличава броят на хората, които се възползват от Черния петък.

Оказва се, че днес най-търсени са дрехите, електрониката и обувките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адемов: Оставката на Бисер Петков е опит за отпушване на социалното напрежение
Адемов: Оставката на Бисер Петков е опит за отпушване на социалното напрежение
Откриват фестивала Златен ритон в Пловдив
Откриват фестивала "Златен ритон" в Пловдив