НОВИНИ

Около 40 натровени деца от Правец са настанени за лечение в столични болници

Близо 40 деца от Правец са докарани в столични болници със симптоми на отравяне. 15 деца са настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Света Анна", но се очаква да бъдат приети още поне 6. 19 са в Инфекциозна болница, а 5 са били закарани от своите родителите в болниците.

Айше Сали
от Айше Сали
08:05, 23.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
Още

д-р Петър Петров - началник на Инфекциозно отделение в УМБАЛ "Света Анна": В момента в отделението са 15 деца в средно-тежко увредено състояние и леко увредено състояние. Извършена е рехидратация, която е подобрила общото им състояние много бързо. В момента някакъв медицински проблем няма и смятам, че в рамките на 3 дни ще можем да изпишем децата. До 48 часа ще имаме резултати и от изследванията за причината за отравянето. Засега се смята, че става дума за една хранителна токскоинфекция.
Проф. д-р Татяна Червенякова - директор на Инфекциозна болница-София:
В Инфекциозна болница са 19. Постъпили са едномоментно към 3 ч. през нощта. Те са на възраст между 14 и 19 години. Всичките са в среднотежко и тежко положение. Няма шокови състояния при нито едно от децата. Голяма част от тях са в подобрено състояние тази сутрин. Децата са на вливания. Всичките деца и към настоящия момент остават в среднотежко и тежко състояние. Риск за техния живот и здраве няма. Смятам, че ситуацията ще бъде овладяна, защото има положителна тенденция.

Трифон Трифонов - директор на Професионална гимназия по компютърни технологии, Правец: Вечерята е била кренвирш с кашкавал и лютеница. Вземат се проби от храната, тази която са оставили за проби, Агенцията по храните в момента работи по този въпрос, както и следобед се очаква болниците да дадат някакви резултати от изследванията на болните ученици. БНТ: А каква фирма ви снабдява, имате ли доверие в нея? - Да, фирмата над 10 години ни снабдява, има подписан договор след спечелен конкурс. БНТ: Притеснен ли сте? - Ами неприятен инцидент, как да не съм притеснен.

;

По първоначална информация децата са яли кренвирши и пилешка плескавица. Най-рано до 48 часа може да стане ясно каква е точната причина за отравянето. Най-вероятно децата ще останат в болниците поне 3 дни. По непотвърдена информация децата са били настанени на пълен пансион в Професионална гимназия в Правец. От същата храната са яли близо 250 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Ударите на Ислямска държава може да са навсякъде в Европа
Експерти: Ударите на "Ислямска държава" може да са навсякъде в Европа
Жълт код за обилни валежи в 6 области на страната
Жълт код за обилни валежи в 6 области на страната