НОВИНИ

Национален протест на лекарите

Общопрактикуващите лекари от Стара Загора се присъединяват към протеста на колегите си от страната и започват ефективни действия. Те затвориха кабинетите си точно в 8 часа тази сутрин. Недоволството им е е насочено срещу политиката на Министерството на здравеопазването за извънболничната помощ.

национален протест лекарите
bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 30.03.2016
Чете се за: 03:40 мин.
Още

СТАРА ЗАГОРА

Джипитата настояват за реални действия, защото според тях промените в здравеопазването не постигат целта си за подобряване на медицинското обслужване. Недоволството им е срещу новите правила, по които трябва да работят. Те са категорични,че състоянието на здравната система е достигнало критичната точка на хаоса. Медиците обясниха, че протестите не са свързани с пари, а с факта, че ще бъде затруднена тяхната работа. Те настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Доц.д-р Любомир Киров, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари: Тези промени за които настояваме са необходими, належащи. Все повече и повече се пречи на нашата работа, все повече ни се връзват ръцете, все по ни е трудно да браним пациентите от бедите в системата ,все повече става бумащината и нас ни обезличават като лекари, това просто е недопустимо.

ПЛЕВЕН

220 общопрактикуващи лекари от Плевенска област излязоха тази сутрин на ефективен протест пред здравните заведения. В Плевен медиците се събраха пред Второ ДКЦ. Те се обявиха против предлаганите промени в здравеопазването, които според тях по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа и единствено задълбочават проблемите в системата. Лекарите заявиха, че анекса към Националния рамков договор не устройва понататъшната работа на лекарското съсловие и няма да подобри качеството на медицинската услуга. Джипитата обявиха, че не желаят да бъдат администратори, а да отделят повече време за лечение на пациентите си. Лекарите се надяват, че с протестите ще предизвикат вниманието на Надзорния съвет на НЗОК и ще бъдат поканени на масата на преговорите за да бъдат взети под внимание всички техни предложения. Общопрактикуващите лекари от Плевен взеха решение да продължат ефективните протести в четвъртък и петък, като спират работа по 2 часа на ден.

Д-р Петя Дакова: "Ние като лекари желаеме да има спокойствие, да имаме нормативни документи в които да бъде чуто мнението ни за повишаване на качеството на медицинската услуга, която по призвание и дълг ние, като лекари искаме да изпълняваме и да бъдем още по ползотворни за здравето на нашите пациенти."

ШУМЕН

Хладилен камион спука резервоар и десетки литри нафта се изляха на централен булевард в Шумен. Причината за инцидента е неправилна преценка на ситуацията при маневра. Горивото потекло от резервоара на камиона, който продължил движението си още няколко метра. Минути след подадения на телефон 112 сигнал на мястото пристигнаха противопожарен автомобил и полиция. Органите на реда обясниха, че за за кратко време участъкът ще бъде затворен за почистване с пясък.

Водачът на камиона не е преценил правилно правилно на радиуса на завоя преди влизането на камиона в булевард "Симеон Велики" и се ударил в бордюра на островчето.

ДОБРИЧ

Десетки общопрактикуващи лекари се събраха на протестен митинг пред Диагностично-консултативния център-1 в Добрич. Медиците се обявиха против служебния рамков договор, който дава право на здравното министерство и здравната каса да разпределят еднолично парите за здраве. Недоволството на лекарите е и срещу ограничените лимити и забавяне въвеждането на електронни здравни карти на пациентите.

Д-р Данчо Минчев, общопракиткуващ лекар: „Начините на извършване на прегледи, които предлагат означават да лимитират нашите прегледи за деня и вместо да си преглеждаме както досега пациентите по 40 примерно на ден, можем да прегледаме 20. Страдат и от това, че се опитват да намалят броя на диспансерните прегледи, обещават увеличение на прегледите, без да са променени наредбите за тези прегледи. Т.е. обещават едни пари, които не мога да бъдат взети."

И пациентите поискаха повече направления, тъй като често трябва да идват по няколко пъти докато стигнат до специалист.

Желязка-пациент: "Много трудно се взема направление. Аз миналия месец трябваше да взема направление за съпруга си направление, лекарката каза, че няма и да дойда април месец."

Утре общопрактикуващите лекари отново ще излязат на протест, но само за един час по обед.

ВИДИН

Общопрактикуващите лекари във Видин спряха работа днес, заради несъгласие със служебния рамков договор, който здравната каса налага. Пациентите се приемат в дежурни кабинети в бившата поликлиника. Лекари заявиха, че протестът им е в интерес на пациентите и ще продължат, ако не постигнат диалог със здравното министерство. Няма пациенти, на които да не е оказана медицинска помощ и повечето подкрепят лекарите.

Д-р Наташа Иванова, председател на Сдружение на общопрактивуващите лекари- област Видин: „Протестираме срещу бумащината, която години наред ни се стоваря върху главите."

Емил Мушанов, член на УС на Сдружение на общопрактивуващите лекари- област Видин: „Имаме готовност да продължим и следващите дни, ако продължава да няма диалог между нашето национално сдружение и министерството на здравеопазването.

„Имат основание, да и ги подкрепям в техния протест", смята гражданин

„Не съм съгласна, защото какво правят те. Гледат си техните интереси, а ние патим от всичко."

ХАСКОВО

Хасковските лекари излязоха на ефективен протест. Те спряха работа за 3 часа. Медиците не приемаха пациенти в 11 часа и това продължи до 14 ч. За спешните случаи бяха осигурени дежурни кабинети в 3 поликлиники в Хасково. В областния град има 135 лекарски практики, които са потвърдили участието си в протестните действия. Според личните лекари от Хасково промените, които Здравното министерство се опитва да прокара са неуместни, а реформите са разочароващи. Те обясниха, че от години държавата не подпомага практиките им, което кара специалистите да се отказват. Така в хасковско има липса на общопрактукували лекари. Джипитата се обявиха и срещу въвеждането на пръстов отпечатък. Те поискаха вместо него да има електронни досиета. Личните лекари се настояват да бъде изготвена стратегия или поне да се изпълнява вече заявената. Според тях по новите правила,които щяха да бъдат въведени писмената работа ще се увеличи 2 пъти. Така няма да има време за пациенти и е възможно да има листа на чакащи. Недоволството на медиците в Хасково ще продължи и утре. Ефективните протестни действия ще започнат в 11 часа и този път ще продължат до 15 ч. Отново за спешните случаи ще работят дежурни кабинети.

Д-р Марио Николов /общопрактикуващ лекар/: Първо липса на направления за изследвания. Второ - аз съм общопрактикуващ лекар с предимно деца - пациенти. Имунизациите са под всякаква критика, липса на имунизации, много се затрудняваме да правим, когато има дефицити.

Д-р Николай Николов /председател на Сдружение на общопрактикуващите лекари- Хасково/: Аз не съм чул да се е случило нещо и някой да е казал. Освен да ни заплашват, че ще ни заменят с други структури, интересно с какви? Ние сме най-евтините лекари на България. Няма да намерят някой, който да свърши толкова работа- над 30 млн. Прегледа за толкова малко пари.

Д-р Лиляна Михайлова: Липса на направления, недостатъчно дофинанасиране на помощта и всички тези неуредици. Лекарят е засипан с бумащина и няма време да помисли за диагнозата и как да си прегледа пациента.

Д-р Велислава Джонева: Ние не се чувстваме вече лекари. Лекари, които помагат на болния, изследват, диагностицират и лекуват

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сдружение на заврените зетьове в Черниче
Сдружение на заврените зетьове в Черниче
Защитникът на Сергей Антонов предлага да кръстим улица не негово име
Защитникът на Сергей Антонов предлага да кръстим улица не негово име