НОВИНИ

Национален протест на майките в цялата страна

Национален протест на майки в цялата страна с искане за увеличение на майчинството и детските надбавки.

bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 10.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В София протестиращите се събраха пред Народното събрание. Социалният министър Ивайло Калфин заяви, че това би струвало няколко милиарда лева и не е по възможностите на бюджета. Той припомни, че от 2015 г. детски добавки получават всички семейства с деца, като за работещите родители с доходи над подоходния критерий това става през данъчно облекчение.

Родители от Пловдив също се включиха в националния протест. Десетки майки се събраха пред сградата на община Пловдив с плакати в ръка с настояване за повече грижа от страна на държавата за децата им. От общинската администрация раздадоха по чаша топъл чай на майките, защото те стояха повече от час с децата си на студа.

Майки с колички протестираха в Благоевград срещу ниските детски добавки. Те определиха увеличението им с 2 лева като подигравка и настояват от 37 месечното подпомагане да стане 50 лева. Родителите искат всички семейства да имат право да получават помощта, без значение от месечния им доход. Като най-голям проблем обаче определиха замразяването на парите за майчинство след първата година на детето.

По-активна държавна политика на държавата за децата поискаха протестиращите родители в Добрич. Майки и бащи, повечето дошли с бебетата си, подкрепиха националния протест с искания за по-високи детски надбавки, за по-ефективно здравеопазване и по-добри условия в детските градини. Кметът на Добрич Йордан Йорданов, който разговаря с протестращите, каза, че в момента работна група прави преглед на състоянието на детските заведения и се търсят възможности за облекчения за родителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно инвестиционно решение за газовия хъб Балкан
Окончателно инвестиционно решение за газовия хъб "Балкан"
Връчиха наградите Човек на годината за 2015 г.
Връчиха наградите "Човек на годината" за 2015 г.