НОВИНИ

Национален протест на пчеларите

Пчелари от цялата страна протестираха пред Министерството на земеделието. Причините - нормативни неуредици, които ги превръщали в единствения бранш, който тази година няма да получи никаква финансова подкрепа от държавата.

Мина Петрова
от Мина Петрова
19:46, 31.10.2017
Чете се за: 00:17 мин.
У нас
национален протест пчеларите

Протестиращите поискаха срокът за преминаване към био производство да бъде удължен от една на три години. Те са недоволни, защото пчеларите, които не са успели да се сертифицират като био производители в рамките на една година, не са получили субсидии. Малко след началото на протеста, представители на браншови организации и производители на мед се срещнаха със зам.-министрите Цветан Димитров и Лозана Василева. От министерството обещаха да потърсят възможности за отпускане на държавна помощ за пчеларите. Двете страни се разбраха за нова среща през следващата седмица.

Николай Куменов, председател на Федерация на българските пчелари: "Обсъдихме всичко доста подробно и доста продължително, но нещата си остават в същото положение, както са в момента. Евентуално ще се мисли за промяна на тази нормативна наредба за био пчеларите. В никакъв случай няма да ни се плаща този субсидии , който е 35 евро в период на преход за повече от една година, остава си за една година. Казаха че имат недостиг в бюджета."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит рожден ден на предаването Ново 10+2 по БНТ 2 и БНТ Свят
Честит рожден ден на предаването "Ново 10+2" по БНТ 2 и БНТ Свят
Наследникът на здравния министър ще продължи реформите, според шефа на НЗОК
Наследникът на здравния министър ще продължи реформите, според шефа на НЗОК