НОВИНИ

Национален протест на родители на деца с увреждания

Стотици родители на деца с увреждания излязоха на протест срещу несправедливата социална политика за хората с увреждания. Те се събраха пред парламента, по същото време протест имаше и в Добрич пред сградата на общината и областната управа.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:26, 14.09.2016
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

Родителите за пореден път дадоха воля на гнева си, след като вчера от социалното министерство съобщиха за намеренията си да увеличи размера на месечните помощи за деца с увреждания , като я диференцира според степента на инвалидност.

Тези с най-висока степен на увреждане - 90 и над 90% - да получават 930 лв. на месец. За най-голямата група деца обаче увеличението е само с 50 лв. Според протестиращите това далеч не е достатъчно, работа на парче. Липсвала цялостна държавна политика за комплексна грижа и социални услуги към хората с увреждания, включително и след навършване на пълнолетието.


;

Родителите на деца с увреждания няма как да не са гневни, защото от години чакат нужните реформи и те не се случват. Никога не е ставало дума за пари - поне за трите години, в които аз отразявам протестите им - а за начина им на харчене. Всъщност от за трета поредна година те доста ясно и аргументирано обясняват това, въпреки силните емоции, които напират в гърдите им. Ето част от майчиния гняв, който аз не нарекох "протест на черните балони":

Красимира Обретенова: За какво точно са тези пари някой каза ли?! Точно заради това протестираме поредна година срещу този начин на изсипване на пари в нищото. Те ще бъдат раздадени въз основа на процента увреждане, защото първо това е методология от времето на социализма. Тя не означава абсолютно нещо - процент негодност не означава от какво има нужда човека с увреждане така че да бъдат компенсиране последствията от увреждането и то не само с пари с услуги с човешки ресурси.

Радосвета Янкулова: Ние коментираме пари, които са насочени към деца и искам да попитам да хора, които са навършили 18 години, но остават деца...

Деница Ангелова: Има нужда от всекидневни рехабилитации, има нужда от работа с логопед с психолог, както всички деца които са тук, освен това имаме нужда от достъпна среда. Мисля, че балонът не може да е розов.

Десислава Димова, Габрово: Това е част от работното ни облекло, раздадено от община Габрово да си гледаме децата. - В смисъл? - В смисъл една мушама. Не знам за какво е предназначена не ме питайте.

Иван Радков: За какво го правим този протест като после няма полза и всички си правят каквото искат.

И исканията им почти не може да се изрекат с две изречения, защото трябва да се обрисува цялостната реформа. Но да кажем - в някаква работна група сформирана след протеста със социалното министерство са се разбрали да хвърлят някакви усилия в създаването на регистър, който да послужи са изчистване на някакви критерии за отделяне на средства за адаптация. Ето за това става дума - адаптация, социално включване - а не социални помощи - доста сериозна разлика, която явно не се разбира. Това личи и от обясненията на социалния министър, която се опита да говори с майките.

Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика: Изрично сме дали указания на общините да се дават парични средства за работно облекло. Ама за какво им давате дайте им права. Конвенцията на правата на хората с увреждания е ратифицирана пред 2012 година. И там помощи на калпак не присъстват. Помощи на калпак до сега не са присъствали помощите до момента на децата с увреждания са независимо от степента на увреждания до сега държавата отпускаше различни видове социални помощи. Реформата която стартира сега е с промени в закона за семейните помощи и деца наистина за първи път да има разлика между това дали е над 90 процента степента на увреждане под 50 или над 70. Следващите стъпки които ще предприемем наистина да осигурим възможност с по широк кръг от дневни центрове не само за деца но и за лица с увреждания т. е. и за лица над 18 години предвиждаме в следващите 2 години по линия на европейските средства да създадем мрежа капацитет от над 500 места в големите градове и малки населени места около 530 са дневните и седмични центрове които ще отворим през следващите няколко години.
;

Това е - макар и увеличени, парите са социални помощи, не за социално включване. Освен това, не знам дали ви прави впечатление - родителите протестират сами, без подкрепата на национално представените организации. И тъй като те се хранят директно с пари от бюджета, майките и не само те смятат че тези организации не могат да защитават интересите им. Затова днес се обявиха и срещу съюза на инвалидите и по-скоро срещу сгрешената система на социален диалог.

Вижте включването на Мария Чернева и в "По света и у нас" в 20:00 ч.!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП напуснаха парламентарната зала в знак на протест
От БСП напуснаха парламентарната зала в знак на протест
Реакции след речта на Юнкер
Реакции след речта на Юнкер