НОВИНИ

Национален протест срещу забраната за къмпингуване

Премиерът Бойко Борисов разпореди на депутати от партията да внесат в Парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зоната до 100 метра от морския бряг. Новите поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъдат внесени в Народното събрание в сряда. Заявката за решение на спорния казус не спря обявения за Национален протест днес в 6 български града. Природолюбителите заявиха, че ще повярват, когато видят, че забраната за свободно къмпингуване е отменена черно на бяло.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
22:23, 14.03.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Многолюдно присъствие на протестиращи с палатки пред Министерсткия съвет. Протестът е под мотото "Къмпинг под прозорците на властта". Десетки каравани обикаляха близо час в центъра на София с призив за правила вместо забрана за свободното къмпингуване.

Няколко часа по-рано чрез правителствената пресслужба премиерът Бойко Борисов съобщи, че управляващите ще внесат предложения за отмяна на забраната. Отбеляза и че е за установяването на правила и регулации.

Посочи, че терминът "къмпингуване" трябва да бъде конкретизиран. На протеста тази премиерска заявка за решение на проблема беше определена само като първа стъпка в правилната посока.

Протести имаше и в Пловдив, Русе, Шумен, Стара Загора и Варна. Другият спорен текст в Закона за туризма също предстои да бъде обект на компромиси.

Природолюбителите се обявиха против забраната за диво къмпингуване в планините и горите. На протеста обаче предложиха диалог на управляващите и съвместно участие в изготвянето на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК представи антикризисни мерки за фермерите
ЕК представи антикризисни мерки за фермерите
Протест на архитектите
Протест на архитектите