НОВИНИ

Национален турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания

В Благоевград започна Национален турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания. 18 участници от цялата страна се включват в състезанието, което продължава два дни. Шестима от тях са напълно слепи, останалите виждат слабо. Турнирът се организира за втора поредна година.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
17:00, 18.08.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

В турнира участват шест отбора от по трима души. Всеки участник играе индивидуално, а накрая точките ще се съберат, за да образуват крайния резултат.

Любомир Василев, участник
По-трудно е, но не бих казал, че е трудно. Има си ограничения, аз съм с остатъчно зрение, виждам някаква част, но ми е по-трудно, докато тия, които са с нулево зрение, трябва всичко да опипват и да си представят всичко в главата. Има и такива хора и шапка им свалям."
Любомир Траянов – председател на Сдружение „Пирин спорт – 2013“
"По-специфичното е, че ние играем на специализирани дъски и фигурите са специализирани за хора със зрителни увреждания, да може човек като пипа дъската и фигурите да не ги бута, да не падат."

Съревнованието се провежда по швейцарската система в общо 7 кръга. За победителите са осигурени купи и медали. Основната цел на турнира е хората със зрителни увреждания да бъдат социално и спортно интегрирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​И АБВ номинира официално ген. Румен Радев за кандидат-президент
​И АБВ номинира официално ген. Румен Радев за кандидат-президент
Турция официално поиска от Гърция да върне военните пилоти
Турция официално поиска от Гърция да върне военните пилоти