НОВИНИ

Национална кампания "Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот"

Над 150 кардиолози ще преглеждат безплатно в продължение на три месеца пациенти от 73 общини в страната. Инициативата е част от националната кампания за превенция на сърдечносъдовите заболявания, наречена "Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот".

bnt avatar logo
от Ирена Николова
21:29, 12.12.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още
национална кампания кардиологична грижа дълъг пълноценен живот

Идеята е на Българския кардиологичен институт и Националното сдружение на общините с медийното партньорство на БНТ и е насочена към населените места, в които няма постоянно работещи кардиолози.

Прегледите в рамките на кампанията са безплатни, не се заплаща и потребителска такса. Екипите ще работят по график. Пациентите под 50 години със сериозни сърдечносъдови заболявания стават все повече, най-вече защото не обръщат навреме внимание на хипертоничната болест на сърцето, смятат кардиолози.


доц. Сотир Марчев, изп. директор на Български кардиологичен институт: Хората по малки населени места не са обхванати от кардиологична помощ по няколко причини. Едната причина - има места, където просто няма кардиолози. Кардиолозите в България сме неравномерно разпределени.

проф. Тони Веков, Български кардиологичен институт: Предварително записаните желаещи за прегледи дори нас ни изненадаха - към момента са над 12500 човека, включително от малки градове, където има записани пациенти над 500.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столични полицаи задържаха двама рецидивисти, задигнали каса с 10 000 лева
Столични полицаи задържаха двама рецидивисти, задигнали каса с 10 000 лева
Американският Конгрес не възобнови санкциите срещу Иран
Американският Конгрес не възобнови санкциите срещу Иран