Национална кампания на Българския лекарски съюз ще се бори с добра дума срещу агресията над медици. По данни на здравното министерство от началото на годината са регистрирани над 100 случая на вербална и 8 на физическа агресия в центровете за спешна медицинска помощ. Ефективните присъди за посегателство над медицински лица през последните две години са само две.

"Ден след ден, нощ след нощ те пренебрегват своите болки, своите емоции и жертват своя живот в името на нечий друг."

Но често вместо разбиране и подкрепа, медиците срещат агресия.

- Ние гледаме да помагаме, не сме убийци.
Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Не е минало ден без някаква агресия спрямо наши колеги. Не може, нечовешко е да посегнеш на човек, който е дошъл да те спаси, да ти даде помощ, да ти облекчи състоянието. Това не се търпи!"

За да се намалят случаите на агресия от здравното министерство ще монтират охранителни камери в центровете и филиалите за спешна медицинска помощ. Ведомството и прокуратурата вече имат подписано споразумение, което ще гарантира незабавното подвеждане под отговорност за всеки, посегнал на медик.

Иван Маджаров, председател на УС на БЛС: Аз продължавам да твърдя, че наказанието трябва да е бързо и сурово, но при всички положения по-важното е да осигурим охрана на местата, където са критичните точки.
Владимир Карамазов, лице на кампанията: Аз наистина не виждам друг начин освен с някакво добро да се тръгне срещу това, да се шуми около доброто.

Част от кампанията е и фотоконкурс със снимки на пациенти, които "говорят" за ежедневната добрина на лекарите.