НОВИНИ

"Национална мрежа за децата": Реформата в детското правосъдие не търпи отлагане

Около 10 000 деца годишно минават през детска педагогическа стая, а около 200 деца попадат в интернати. Съдбата на част от тях е, че с тях не се работи особено задълбочено, възпитателните мерки често се прилагат проформа, а някои от децата са наказани много по-тежко. Ето защо от "Национална мрежа за децата" настояват за реформа в детското правосъдие още от около 10 години.

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 17.01.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
Диляна Славкова, "Национална мрежа за децата": За съжаление, се изработват много стратегически документи, има работни групи в Министерството на правосъдието, но като че ли няма политическа воля за реализиране на тази реформа. В момента законопроектът е готов. Все още необходимостта от координация между различните министерства, отговорни по темата, е голяма. Ролята на социалното министерство е съществена, тъй като именно социалните работници трябва да обърнат внимание на тези деца.

В ход е и петиция, която хората могат да подпишат на страницата на "Национална мрежа за децата". До момента над 5000 души са подписали петицията, а на 21 януари ще могат да го направят и в софийския мол на бул. "Ал. Стамболийски". Тогава "Национална мрежа за децата" ще представи подробно темите, за които е бори. След като съберат още подписи те ще я внесат в Министерски съвет, за да заявят, че реформата в детското правосъдие не търпи отлагане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електронна регистрация на пробите за мляко въвеждат от БАБХ
Електронна регистрация на пробите за мляко въвеждат от БАБХ
Папа Франциск поиска прошка за всички случаи на сексуални посегателства над деца
Папа Франциск поиска прошка за всички случаи на сексуални посегателства над деца