НОВИНИ

Национална полиция: Телефонни измами се извършват и от затвора

Телефонни измами се извършват дори и от затвора, каза в студиото на "Денят започва" Златка Падинкова, която оглавява специалното звено за разследване на ало измами към Националната полиция. Тя открои, че измамите за тази година са по-малко в сравнение с миналата. Но опитите са много, добави Падинкова.

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 05.04.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
Златка Падинкова, Главна дирекция "Национална полиция": Самостоятелният сектор в полицията ще разследва измамите с акцент телефонни измами. Това позволява по-голям ресурс в разследване на този вид измами и надграждане на постигнатото. Измамниците се усъвършенстват и жертвите стават повече.

Падинкова заяви, че се наблюдават много рецидиви:

Златка Падинкова, Главна дирекция "Национална полиция": Имаме и все повече случаи на рецидиви, един, който е бил жертва, става два или три пъти жертва. Напоследък особено актуален сценарий е заплаха от страна на измамниците, както и за катастрофи, искане на пари заради пострадали роднини и близки. Наблюдава се и липса на пряк контакт между измамниците и жертвата, много често парите се изхвърлят през прозореца, или се оставят някъде.

Най-младите измамени са деца. Обикновено в тези случаи говорят за пострадали родители, каза Падинкова.

Златка Падинкова, Главна дирекция "Национална полиция": Има и схема на измама към преводачи, като нарушителите искат съдействие от лицето за лични нужди на задържано лице и им казват, че средствата ще бъдат възстановени в полицейското управление. Сумите не са големи, но се плащат по банков път - 200-300 лева. Схема има и за освобождаване на колетна пратка от митническа такса.

Падинкова посъветва при обаждане за парични средства веднага да имаме сигнал, че вероятно става дума за ало измама.

Тя открои, че нарушителите основно действат от Северна България - Плевенска област, Великотърновско и Русе. Ало измамниците действат и от Румъния. Има и случаи на измами от България към Гърция и става дума за големи суми.

Подобни престъпления се доказват трудно.

Златка Падинкова, Главна дирекция "Национална полиция": Задържани са 32 лица за тази година, има и 10 задържани за измами от предходни години. Някои нарушители са осъдени на затвор под една година или условно.Обаче е много трудно доказването на нарушението при този вид престъпна дейност. Използваните устройства и сим карти се унищожават почти веднага.

Ако имаме късмет, доказваме до 3 нарушения. Има и случаи на измами от затвора, успяват и сумите да си получат, добави тя. Най-голямата сума, открадната чрез телефонна измама от тази година, е около 100 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внезапни проверки на храните преди Великден
Внезапни проверки на храните преди Великден
Остри спорове на втория дебат преди изборите във Франция
Остри спорове на втория дебат преди изборите във Франция