НОВИНИ

Националната библиотека отбелязва 140 години от създаването си

Националната библиотека „Св. св.Кирил и Методий“ отбелязва днес своята 140-а годишнина. По случай празника от библиотеката зарадваха своите читатели с ново пространство, което разказва историята на българската книга. Вътре място намират книжовни реликви, но също дигитални и 3D книги.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:50, 10.12.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Тук се влиза като в храм - с уважение, с преклонение към събраната мъдрост, към нейните пазители, към буквите, наредени в мисли. За 140 години Националната библиотека е събрала милиони книги.

Боил Банов - министър на културата: Всички говорим, знаете, дигитализация, съвременно общество. Обаче цели поколения почваме да произвеждаме, които не могат да разлистят книга. Важното е от тука насетне тази светиня и тази институция да намира своя път и да бъде стълб в нашия дух.
доц. Красимира Александрова - директор на Националната библиотека ,,Св. св. Кирил и Методий": Важното е да съхраним традицията в настоящето, за да я пренесем в бъдещето.
Вежди Рашидов - председател на комисията по култура и медии в НС: Прекрасна мисия да пазите паметта на българската нация - продължавайте!
;

Тук среща си дават среща словото - писаното, но и дигиталното. Подредени са в новооткритата зала за история на книгата.

д-р Бояна Минчева - ръководител на отдел ръкопис и старопечатни книги: Имаме умален модел на пресата на Гутенберг.

След въвеждането на книгопечатенето с подвижни букви книгата вече поставена по съвсем различен начин в обществото. Силно се демократизира нейната употреба, а с това нараства грамотността и достъпа на човечеството до познание

Николай Марков - експерт в отдел информационни технологии към Националната библиотека: Представили сме две дигитални книги, на които има качени „История Славянобългарская“ в момента, дигитализираните копия на тефтерчетата на Христо Ботев и Васил Левски.

А за да бъдат напълно защитени тези книжовни реликви, министърът на културата изрази убеждение, че до 2-3 години цялостният ремонт на библиотеката ще бъде завършен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 януари водата поскъпва почти в цялата страна
От 1 януари водата поскъпва почти в цялата страна
Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията
Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията