НОВИНИ

Националната галерия представя изложба с портрети от Златю Бояджиев

Националната галерия представя изложба - портрети на един от най-значимите български художници Златю Бояджиев. Портретите са част от сбирката на легендарния спортист и колекционер Боян Радев. Изложбата е малка, но в нея има много истории.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
19:09, 31.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Тази малка изложба всъщност крие в себе си много истории. Боян Радев е събирал картините повече от 40 години. Освен че са на великия Златю Бояджиев, самите портрети са на личности, тясно свързани с българската култура. Като този триптих на Катя Паскалева.

Боян Радев - колекционер: Тя няма цена тази колекция, и то това са само половината от портретите, аз имам още за една изложба. Но стойността е голяма работа, да имаш колекция, само определени неща. Като става дума за такива автори, за такива неща, аз съм много постоянен и дебна, където изскочи, не изпускам.

През годините с колекцията на Боян Радев неизменно работи реставраторът Емил Чушев.

Емил Чушев - реставратор: Докато работех в НХГ, където се намираме в момента, той всеки ден идваше тука с нещо ново и казваше - хайде да тръгваме да го правим, щото нямам търпение и така досега всеки ден.

И за двамата най-хубавата картина тук е портретът на майката на художника от първия му период преди инсулта, когато работи с дясна ръка. Навремето Боян Радев успява да я купи от племенник на Златю, който бил нумизмат, срещу 4 златни монети на БНБ.

Боян Радев: Взимам монетите, обаждам му се, и той луд като мене, на другия ден пристига от Видин - в багажника тази картина и една друга. Като ги видях, свят ми се зави...

Портрети на Мария Столарова, Христо Нейков, Иван Фунев също са част от изложбата. както и на самия Златю Бояджиев, рисуван от друг голям художник - Давид Перец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС ще обяви ответни мерки на решението на САЩ за митата
ЕС ще обяви ответни мерки на решението на САЩ за митата
ЕК отпусна 2 млн. евро за България заради наводненията миналата година
ЕК отпусна 2 млн. евро за България заради наводненията миналата година