Националната гвардейска част обяви 50 свободни позиции за гвардейци. Кандидатите трябва да отговарят на определени изисквания, за да бъдат сред редиците на една от представителните ни войски, но повече за тях и за това какво е да носиш униформата, превърнала се в един от символите на Републиката.

Богата обща култура, добра физическа форма. Това са само част от изискванията към младите момчета и момичета, които искат да влязат в редиците на един от символите на Републиката-гвардейците.

Майор Илиян Илиев: Те трябва да отговарят на ръст от 175 см. до 185 см. и да нямат видими татуировки или белези по откритите части на тялото. По сегашния закон за отбраната и въоръжените сили на Република България са до 28 г. за кандидатите, които до този момент не са били на активна служба.

Професията на гвардееца възпитава високи ценности и морал, казва ефрейтор Веселинов. Отговорността към всеки един от тях е огромна. Освен символ на републиката, гвардейците са неизменна част и от всяка знакова визита или значимо събитие.

Ефрейтор Евлоги Веселинов: Като най-ценен момент за себе си възприемам 6-ти май-парадът. Моментът, в който си в строя и той запее българския химн, е просто нещо специално, поне за мен.

Конкурсът и тестовете, които всеки кандидат трябва да премине, за да облече гвардейската униформа ще се проведат на 23 и 24 октомври.