Националният балет на Косово е за първи път на гастрол у нас. Двата им спектакъла "Жулиета без Ромео" и "Сватба" са част от фестивалната програма на Моцартовите празници. И двете танцови миниатюри са посветени на темата за войната в Косово. Танцьорите държат да разказват тази мрачна част от своята история, защото след нея съдбата на 1700 души все още остава неизвестна.

Да изтанцуваш болката си, защото си преживял жестокостта на войната. Това правят танцьорите от Националния балет на Косово. Тогава всички те са били деца. Днес Виолце е прима балерина, но когато войната започва е само на 14.

Виолце Лугичи: Дори сега след 18 години всичко е в главата ми. Какво преживяхме, как бягахме с влак, пътувахме с автобус, как хората плачеха, как умираха деца. И е много тежко, много, много тежко. Би било добре да забравим . Но когато идват хора от чужбина, например хореографи и ние им разкажем преживяното през войната, всеки иска да пресъздаде с танц това чувство, тези наши емоции.
Теута Красничи: В този спектакъл аз съм Жуиета, но не онази, която сме свикнали да е тя.Спектакълът ни разкажва за жените, които все още страдат за своите мъже, които не са били открити след войната в Косово. Това е спектакъл за нашата история и този е мотивът да гостуваме тук точно с него.

Танцьорите на Косово носят с гордост белезите на войната. Обичат да я танцуват в спектаклите си. Тя никога не им позволява да забравят колко трудно се възражда тяхното изкуство отново от пепелищата на разрушенията.

Ахмет Брахимаи - директор на Националния балет на Косово: Моето поколение, ние сме създателите на балета на Косово, който съсществуваше от 1973 до 1991. 91 ни разгониха от театъра и след войната се върнахме, но вече бяхме стари за балет. Отворихме училище и това е първото ни ново поколение танцьори след войната.
Синан Кайтози: Много съм горд, че съм част от тази трупа, която ние сме създали при изключително тежки условия след войната. Защото Косово беше развалина след това което се случи. И беше много трудно да създадем нещо, особено изкуство, балет. И съм горд, че оттогава Косовския балет свърши голяма работа.

Изкуството на балета, което е ефирен свят на красивото и изящното за танцьорите от Косовския балет е съвсем различно. И те като останалите трупи по света имат в репертоара си красивите приказни класики. Но за тях танцът е и още нещо- най-лесният, прост и вълнуващ начин да изтанцуват болката си, за да я излекуват.