НОВИНИ

Националният балет на Косово у нас

Националният балет на Косово е за първи път на гастрол у нас. Двата им спектакъла "Жулиета без Ромео" и "Сватба" са част от фестивалната програма на Моцартовите празници. И двете танцови миниатюри са посветени на темата за войната в Косово. Танцьорите държат да разказват тази мрачна част от своята история, защото след нея съдбата на 1700 души все още остава неизвестна.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева Недялко Данов
09:58, 16.07.2017
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Да изтанцуваш болката си, защото си преживял жестокостта на войната. Това правят танцьорите от Националния балет на Косово. Тогава всички те са били деца. Днес Виолце е прима балерина, но когато войната започва е само на 14.

Виолце Лугичи: Дори сега след 18 години всичко е в главата ми. Какво преживяхме, как бягахме с влак, пътувахме с автобус, как хората плачеха, как умираха деца. И е много тежко, много, много тежко. Би било добре да забравим . Но когато идват хора от чужбина, например хореографи и ние им разкажем преживяното през войната, всеки иска да пресъздаде с танц това чувство, тези наши емоции.
Теута Красничи: В този спектакъл аз съм Жуиета, но не онази, която сме свикнали да е тя.Спектакълът ни разкажва за жените, които все още страдат за своите мъже, които не са били открити след войната в Косово. Това е спектакъл за нашата история и този е мотивът да гостуваме тук точно с него.

Танцьорите на Косово носят с гордост белезите на войната. Обичат да я танцуват в спектаклите си. Тя никога не им позволява да забравят колко трудно се възражда тяхното изкуство отново от пепелищата на разрушенията.

Ахмет Брахимаи - директор на Националния балет на Косово: Моето поколение, ние сме създателите на балета на Косово, който съсществуваше от 1973 до 1991. 91 ни разгониха от театъра и след войната се върнахме, но вече бяхме стари за балет. Отворихме училище и това е първото ни ново поколение танцьори след войната.
Синан Кайтози: Много съм горд, че съм част от тази трупа, която ние сме създали при изключително тежки условия след войната. Защото Косово беше развалина след това което се случи. И беше много трудно да създадем нещо, особено изкуство, балет. И съм горд, че оттогава Косовския балет свърши голяма работа.

Изкуството на балета, което е ефирен свят на красивото и изящното за танцьорите от Косовския балет е съвсем различно. И те като останалите трупи по света имат в репертоара си красивите приказни класики. Но за тях танцът е и още нещо- най-лесният, прост и вълнуващ начин да изтанцуват болката си, за да я излекуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни задръствания в Хърватия
Огромни задръствания в Хърватия
Серафимовата къща е пред разруха
Серафимовата къща е пред разруха