Националният дворец на културата открива ново арт пространство. Залата ще се казва "42" и ще замени съществуващия на мястото доскоро нощен клуб. Входът се намира от страната на бул. "Витоша". Пространството за култура ще бъде напълно завършено до броени дни. Седмица преди официалното откриване, екипът на БНТ 2 успя да надникне в новата арт обстановка.

София

Мястото, което през последните години премина през много метаморфози, вече ще бъде дом на изкуството. Залата има уникална минисцена. Тя все още не е в пълния си блясък, но в дъното ѝ се вижда едно от над 80-те произведения на изкуството в Националния дворец на културата, дело на Михалис Гарудис и Кольо Гецов.

Името на новото пространство за култура е числото "42" - отговорът на вечната загадка, според Дъглас Адамс.

Маргарита Бойчева
"Настина, това е препратка към "Пътеводител на галактическия стопаджия". От друга страна, вие знаете, че номерацията на залите в НДК върви като поредни номера от 1 до 12 са залите. Защо да не си поставим амбициозната задача да открием още 30 нови пространства за култура."

Част от интериора на новото арт пространство са 14 42-ри страници от емблематични книги.

Маргарита Бойчева
"Понякога е хубаво просто да отвориш на една произволна страница, тя да бъде 42 и да прочетеш нещо вдъхновяващо и приятно на фона на забързания ден навън."

Зала "42" ще отвори врати на 25 май с джаз концерт на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров.