НОВИНИ

Националният етнографски музей ще създаде образователен център

Националният етнографски музей ще създаде образователен център, като част от дарителската кампания "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!". Целта е децата да бъдат подпомогнати в обучението им и да се доближат до българските традиции и обичаи. За ремонт, оборудване и обзавеждане на центъра обаче са необходими 78 000 лева. БНТ е медиен партньор на кампанията.

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:46, 20.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

"Самодива", "Кукер" и "Малък змей". Това не са приказни герои от народните приказки, а зали от образователния център. Деца и родители могат да влязат в ролята на занаятчии, месари, тъкачи и градинари. Ще изработват накити, ще плетат дантели, ще приготвят обредни хлябове.


арх. Ирина Аргирова: - Това е една възможност музеят да се обживи, да не е само да влезеш, да разгледаш една статична експозиция, а напротив, ти да си участник и да създадеш с ръцете си нещо от глина, някое ястие, децата да развихрят въображението си, да участват активно при една игра и едно неформално образование.
;

Докато играят, децата ще научат любопитни факти от живота на предците ни, а с допира до оригинални музейни експонати ще получат по трайни познания и ще разберат това, което е написано в учебниците.

гл. асистент д-р Иглика Мишкова, ИЕФЕМ към БАН: - Предвиждаме голяма част от програмите да бъдат разработени и на английски език, защото това е начинът, по който България би могла да се представи. Особено това ще бъде актуално и през следващата година когато България поема европейското председателство. Вероятно интересът към българските музеи ще бъде засилен.
;

Очаква се образователният център да заработи до края на годината.


Банковата сметка на ИЕФЕМ - БАН:

Банка УниКредит Булбанк

IBAN: BG22 UNCR 9660 3119 9041 13

SWIFT BIC: UNCRBGSF

„За Образователен център на Националния етнографски музей“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: България има значим принос в дебата за общата европейска сигурност
Радев: България има значим принос в дебата за общата европейска сигурност
Ще се докаже ли бащинството на Салвадор Дали?
Ще се докаже ли бащинството на Салвадор Дали?