Националният съвет на БСП прие предизборната платформа на партията и документите, които трябва да бъдат гласувани на конгреса на 26 януари. Ключов въпрос е кой ще оглави листата за евровота. В платформата е записано, че бъдещите евродепутати на левицата трябва да гласуват срещу Истанбулската конвенция и пакта на ООН за миграцията, които обаче са подкрепяни от лидера на европейските социалисти Сергей Станишев.

В БСП се върти интригата около мястото на Станишев в листата за евровота. Левият депутат Александър Симов дори допусна, че лидерът на европейските социалисти може да отблъсне избиратели.

Обиждат ли ви коментарите за това дали въобще имате място в листата на БСП?

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Имате предвид едно интервю? Те дори не заслужават коментар за мен, имайки предвид, че човекът, който го е направил, е известен в БСП, че неговите убеждения като правило следват смяната на ръководството на БСП.

Станишев отчете като успехи позицията на Европарламента за членство на България в Шенген по всички граници, и приноса по пакета "Мобилност". Сред кандидатите за място в червената листа се спряга Деница Златева.

Деница Златева, заместник-председател на БСП: Всички сегашни евродепутати имат място в следващата листа. Решението дали аз ще се кандидатирам ще го съобщя на основните партийни организации, когато започне процесът на номинации. Смятам, че това е най-редно.

От 1 февруари официално започват номинациите за кандидати за евродепутати на БСП. В средата на март ще стане ясно и кой ще оглави листата на партията.

- Сергей Станишев... как гледате на коментарите, че той не трябва да оглави листата?

Георги Пирински, евродепутат от БСП: Отрицателно.
Михаил Миков - БСП: Тези атаки срещу Станишев вредят на европейските избори.
Георги Гьоков - БСП: Сергей Станишев като председател на Партията на европейските социалисти има място в листата.

Пленумът на БСП одобри и проекта за "Визия за България", който трябва да бъде гласуван на конгреса.