След 5-часов дебат Националният съвет реши парламентарната група на "БСП за България" да гласува "против" Истанбулската конвенция. Според широкото ръководство на партията в документа съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно. Документът беше приет от правителството, макар и не със съгласието на всички министри. Предстои ратификация му и от Народното събрание.

Истанбулската конвенция провокира разногласия в БСП, а формулировката "социален пол" предизвика негативни реакции. Изпълнителното бюро на партията излезе с категорична позиция, че има текстове, които са абсолютно неприемливи. Тази позиция защити и днешния пленум.

Посочиха, че правата на жените и децата са ясно защитени в Конституцията. Евродепутати и някои от членовете на съвета обаче застават зад документа. Появи се даже информация, че БСП може да бъде изключена от ПЕС, ако не подкрепи Конвенцията. Станишев изрази учудване от категоричната позиция.

Сергей Станишев - председател на ПЕС: В България дебатът абсолютно се изкриви и измислени и силно преувеличени страхове и абсурдни интерпретации на конвенцията, за които има ясен отговор от СЕ, изместват истинския проблем. А истинският проблем, който не търпи отлагане, е насилието над жените.
Филип Попов - секретар на ПГ на "БСП за България": В нашата Конституция в член 6 и 14 ние доста сме изпреварили Истанбулската конвенция по отношение защитата на правата на жените, на децата, на хората, без значение на лично или социално положение, така че мисля че в Конституцията е залегнала тази защита.

Националният съвет реши БСП да внесе в парламента конкретни законодателни текстове, които да гарантират ефективната борба с насилието. Сред тях - промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказване на насилниците, също така - криминализиране на "домашното насилие", "насилствените бракове" и "принудителното съжителство на съпружески начала".

Приеха Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета

Приеха Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета

На първото си заседание за 2018 година правителството одобри проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу же...