НОВИНИ

Само на 3-ти март показват първообраза на българското знаме! Вижте как се пази

За първи път и само на 3 март Националния военноисторически музей ще покаже първообраза на българското знаме. Инициативата на музея е свързана с успeха на кампанията "Забравената история на Стиляна", която БНТ осъществи с подкрепата на МОН. Двете институции заедно върнаха в училище пропусната история за това кой е авторът на българското знаме. На 3 март знамето ще бъде извадено от хранилището на Националния военноисторически музей и до него ще могат да се докоснат всички българи.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
17:56, 01.03.2017
8715
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Знамето на Стиляна Парашкевова е преживяло три реставрации след попадането му във Фонда на военноисторическия музей. Последната е от преди дни, под фината коприна, която е точно на 140 години бил поставен по-нов пласт от фината материя.

Александър Занков, реставратор в Национален военноисторически музей: Имаше леки локални укрепвания на места, като се използва метода на последната основна реставрация. До тук са минали две основни реставрации. Едната е от 1965г., другата от 1984.
;

Според експертите първата реставрация по-скоро навредила на знамето.

Александър Занков, реставратор в Национален военноисторически музей: След определен брой години се стига до извода, че този метод не е най-удачният, получава се едно втвърдяване с годините. Започва да се мисли в нова посока, стига се до нов метод. Много по-щадящ.
;

Посетителите на музея ще видят знамето в почти пълния му блясък. В левия ъгъл, авторката - Стилияна извезала своето име. Неизвестно кога някой решил, че то е излишна информация и го изрязал. Реставраторите обаче нямат право да го възстановят, защото такива са правилата.

Александър Занков, реставратор в Национален военноисторически музей: Реставрацията е процес, при който от нещо, което изглежда съсипано, което на пръв поглед може да отиде на боклука, се ражда за втори път. Едно възкресение.
;

3 март 140 години по-късно. Една история, която напусна прашните музейни сбирки, се завръща с блясък. Кой, кога и как създава българското знаме? БНТ разказва "Забравената история на Стиляна" в Националния военноисторически музей.

Вижте знамето светиня - само на 3 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една сестра се грижи за децата в две благоевградски села
Една сестра се грижи за децата в две благоевградски села
Кметът на Младост освободи главния архитект на района
Кметът на "Младост" освободи главния архитект на района