Национално представени организации на хора с увреждания заплашиха с протест през април. Те реагираха остро на представената от социалното министерство концепция за промяна в системата за оценка на работоспособността, която вече е внесена в парламента.

В нея се предвижда ТЕЛК комисиите да се разделят на две - на лекарска и на комисия за оценка работоспособността към НОИ. Притеснява ги възможността инвалидните пенсии да спрат, ако човек се върне на работа.

От социалното министерство обясниха, че концепцията е само визия за по-ефективна система и детайлите предстои да се уточняват. Организациите на хора с увреждания все пак настояват да не бъдат отнемани инвалидните пенсии при връщане на работа.

Ваня Григорова - Конфедерация на труда „Подкрепа": Тъй като човекът с увреждане има много по-големи нужди от човека, който е напълно здрав, тъй като той минимум трябва да стигне до работното си място.
Веска Събева - председател на Асоциация на родителите на деца с епилепсия: Никой не говори за социални плащания и за компенсацията, която трябва да се направи за степента - вида и степента на увреждането, което човекът притежава. Защото дори и да получава същата заплата, връщайки се на същото работно място, този човек не е същият.