В Карлово учредиха Национално сдружение на кметовете на кметства в Република България. 95 кмета се обединиха около идеята за промяна в местното самоуправление и по-справедлив начин за разпределяне на средствата от общинския бюджет, така че парите на данъкоплатците да стигат и до най-малките населени места. Кметът на Калофер Румен Стоянов бе избран единодушно за председател на сдружението.

Карлово

Кметовете на малки населени места настояват да бъдат извършени законодателни промени, които да гарантират справедливо разпределение на годишните бюджети .

Димчо Скорчев - кмет на Дунавци, община Видин: "От тази година, ни дават на кметствата, специално на мен ми дават по 250 лева на тримесичие, което абсолютно не стига. Вярно е, че общината е в лошо положение, но в края на краищата ние кметовете в населените места изнемогваме. Постоянно се налага да се бъркаме в джобовете, да плащаме със собствени средства какво и да било."

От сдружението ще настояват да се даде право и на най-малките селища сами да избират кметове, които да решават проблемите на хората, които живеят там. Ще искат да се преосмисли ролята и на общинските съвети.

Румен Стоянов - кмет на Калофер и председател на НСКК в България: "Няма как общинският съвет, хора, които, примерно, не са пряко избрани от населените места, да решават съдбата на населените места. Тук трябва да има кметски съвет, всички кметове - избрани, да седнат и те да се борят и да си отстояват на своите искания. Много колеги поддържат този мой казус, казаха, че ние ще се борим за премахване правото на общинските съвети като цяло в България."

Инициативата подкрепи и омбудсмана Мая Манолова. Според нея е необходима законодателна промяна, която да осигури макар и в определена рамка самостоятелни бюджети на кметствата.

Мая Манолова - омбудсман на България: "Давам си сметка колко е трудно на един съвет на малко населено място да бъде едновеременно и пощальон, и медицинска сестра, и аптекар, и снабдител на всичко необходимо, да решава ежедневни въпроси и в същото време да не разполага с никакви ресурси."

Сдружението избра управителен съвет от 23-ма души. Те ще се съберат отново след броени дни, за да формулират предложенията си.