НОВИНИ

Национално състезание по грамотност в деня на Светите братя Кирил и Методий

В деня на светите братя Кирил и Методий национално състезание провери грамотността на 3600 ученици от пети и шести клас. Надпреварата е с надслов "Пазим езика си" и е организирана от гражданското сдружение "Живата вода на България" с председател Десислава Радева. До финала стигнаха 14 участници. Как се справиха те - вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 11.05.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Миналата година по това време проучване на "Галъп" ни каза, че половината пълнолетни българи не знаят основни правила в българския език. Година по-късно децата от това състезание са повод за нова статистика.

проф. Владимир Атанасов, Факултет по Славянски филологии, СУ: На фона на обхваналата различни слоеве на обществото ни малограмотност и полуграмотност, децата показаха, че могат да се справят със задачи, които не са много леки.

Победител от шести клас е Рафаел Панайотова от град Куклен. А в оспорваната надпревара сред петокласниците нямаше само един победител. Първото място поделиха Елия Илиева от Перник и София Бозова от Хасково.

Румен Радев, президент: Пожелавам Ви да имате красиви и дръзки мечти, да ги формулирате и отстоявате на нашия прекрасен български език.

Всички получиха своята награда - тълковен речник и грамота, която да им напомня най-важната поука.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проведе се традиционното почистване на устието на река Ропотамо
Проведе се традиционното почистване на устието на река Ропотамо
В Русе днес беше открит цех за авточасти
В Русе днес беше открит цех за авточасти