НОВИНИ

Националното събрание на ГЕРБ реши Цветанов да напусне всички постове

Цветан Цветанов е освободен от всички ръководни постове в ГЕРБ, реши националното събрание на партията. Бившият шеф на най-голямата група в парламента подаде оставка след скандала Апартаментгейт. Вместо Цветанов и посланикът в Израел Румяна Бъчварова в изпълнителната комисия на ГЕРБ влизат председателят на парламента Цвета Караянчева и Тодор Тодоров. Лидерът Бойко Борисов поиска да се създаде Етична комисия, която да следи за поведението и да прави собствени проверки на партийните членове.

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 07.07.2019
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Очакванията, че верни на Цветанов хора може да се противопоставят на неговото напускане и да предизвикат напрежение в партията, се оказаха несъстоятелни. Измежду повече от хиляда присъстващи само десет гласуваха против оставката, а 11 се въздържаха. Лидерът на ГЕРБ благодари за лоялността на Цветанов и разчете в резултатите от това гласуване доказателство за дисциплината в партията.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Представяте ли си колко би било забавно сега да кажа оттеглям точката за Цветанов, той остава, няма да си дава оставка, каквото направиха в БСП?

Борисов коментира, че всички ги гледат под лупа и затова ГЕРБ са тръгнали към намаляване на държавното финансиране за партиите.

Опозицията нямаше конкретно предложение за размера на субсидията и ги победихме преди един месец със старата субсидия, посочи той.

Бойко Борисов: Е, как така унищожаваме опозицията със субсидии или без субсидии?

За да се запуши дупката при намаленото финансиране от държавата, Борисов поиска изпълнителната комисия да определи нов размер на членския внос в ГЕРБ, като хората на високи позиции да плащат повече.

Ключовото понятие в речта на Борисов беше справедливост. Той посочи, че за 10 години управление ГЕРБ са постигнали много. Но това не е достатъчно. Борисов показа, че не му е приятно да се занимава с нарушения по места, да му се оплакват хора, да търси той кмета на Пловдив и да отстранява други кметове.

Бойко Борисов: Всеки един от вас, помните ли на миналата конференция ви говорех за сини и червени лампички, вие не ме разбрахте. Не ме разбраха и тези с къщите за гости, не ме разбраха и други, не ме разбраха и в Пловдив, въпросният кмет. Няма да има милост за никого, иначе партията няма да съществува.

Борисов поръча за предстоящите местни избори много внимателно да се огледат кандидатите, а на събранията за тяхното издигане да се допускат всички граждани, а не само членове на партията. Препоръча да се лансират успели хора и да не се допуска местният феодал да ги спира.

Бойко Борисов: Колкото и да сме добри - думата справедливост и дали не сме се самозабравили, дали не сме станали много лъскави, дали не сме станали много номенклатура му викаха едно време

Борисов разкритикува местната организация в Плевен, която не се е представила добре на изборите, въпреки многомилионните инвестиции в регион. ГЕРБ трябва да се обновява и ще има промени, посочи Борисов. Единствено при развитие на икономиката ГЕРБ може да гарантира ръст на доходите.

Бойко Борисов: И това е единственият проблем пред партията - справедливост и близко до хората, като те видят да си същият като него. Щото иначе казват, да, но виж във властта как смени походката, има един виц много хубав. Не искам да сменяте походката.

Националното събрание този път продължи рекордно кратко - само един час. След края му вече освободеният Цветан Цветанов оповести, че работи върху създаването на неправителствена организация за анализи и прогнози в сферата на сигурността. И още една тема, свързана с националната сигурност - Бойко Борисов обяви, че в сряда правителството ще обсъжда доклада за покупката на изтребители F-16 от САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постоянен арест за задържаните в нелегалната фабрика за цигари
Постоянен арест за задържаните в нелегалната фабрика за цигари
Дачич привика българския посланик в Белград
Дачич привика българския посланик в Белград