НОВИНИ

Националното ТОЛ управление отваря 4 демонстрационни центъра в страната

Националното ТОЛ управление отваря 4 демонстрационни центъра в страната, в които всеки превозвач ще може да тества как се издава маршрутна карта. Това е един от трите начина, по които шофьорите на камиони и автобуси могат да плащат ТОЛ такси. Другите два са чрез бордово устройство или GPS тракер, монтирани в автомобила. Новите центрове ще работят в следващите два месеца в градовете София, Пловдив, Варна и Русе между 14 ч. и 18 ч. в делнични дни.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
16:40, 20.08.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Точка по точка и стъпка по стъпка. Така в новите центрове служители ще обясняват на водачите как да работят с ТОЛ системата.

проф. Олег Асенов - член на Управителния съвет на АПИ: Всеки един превозвач да може да дойде тук, да си каже: Това ми е моят типичен маршрут. Я да видя аз за моя типичен маршрут с моя автопарк, какъвто аз притежавам, колко ще ми струва този ТОЛ.

Консултантите обясняват и 4-те начина за купуване на маршрутна карта - чрез сайта на bgtoll, чрез мобилното приложение, от гише или чрез терминал за самообслужване.

Кристиян Кръстев - главен експерт в Национално ТОЛ управление: Излизат 4-те категории за превозните средства, които ще бъдат таксувани с ТОЛ такса.

Избираме националност на регистрационния номер. Въвеждаме неговия номер. Имаме емисионен клас. Начало на валидността, маршрутната карта. Като нерегистриран потребител имаме опцията да я отложим един ден напред. Може да започне от днес или от утре. Като регистриран потребител можем да я отложим за 1 седмица напред. Регистрацията на потребител става чрез уеб сайта. Дава ни точен час, от когато искаме да почне нашето пътуване и съответно маршрутната карта.

А после избираме на маршрут с начална, крайна и 4 междинни точки по пътя. Ако не мине през тях автоматично става нарушител и може да бъде засечен от камерите по пътя. Има и опция системата да избере точките по пътя като очертае най-бързия или най-краткия път. Накрая излиза стойност на таксата, карта с маршрут и разбивка за колко километра ще плащаме и за колко няма. Отнема между 3 и 5 минути. Ако не можем да изпълним пътуването заради ремонти или времето навън ще може да преговаряме за презаверяване или за връщане на парите. Но ако не успеем по зависещи от нас обстоятелства, губим тези права.

Получените от шофьорите препоръки в центровете ще бъдат обсъдени преди пускането на системата в експлоатация. Това трябва да стане не по-късно от 1 март 2020 г. Тогава ще е ясно за кои точно пътища ще се плаща такса и колко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заложническа драма се разигра в Бразилия
Заложническа драма се разигра в Бразилия
Главен комисар Николай Николов: Да бъдем внимателни при използването на огън
Главен комисар Николай Николов: Да бъдем внимателни при използването на огън