В Кюстендил започна Международната научна конференция „Първата световна война на Балканите и участието на България в нея “. Тя се организира в рамките на националните отбелязвания на 100- годишнината от военните събития и е под патронажа на министъра на отбраната на Република България - Красимир Каракачанов. Домакин на събитието е Регионалният исторически музей.

Кюстендил

Преди началото на научния форум, участниците отдадоха почит на загиналите във Първата световна война и поднесоха цветя на паметника на 13-и Рилски пехотен полк. Над 60 български и чуждестранни учени от шест държави в рамките на два дни ще представят научни доклади, посветени на историческите събития през 1917 година, в които българската армия участва на всички фронтове.

Валентин Дебочички – директор на Регионален исторически музей – Кюстендил: “В конференцията са застъпени и други теми, свързани с дипломатическите аспекти на войната, така и с положението на мирното население, което също не бива да се забравя, и разбира се милосърдието по времена войната.”

Историци припомниха, че през 1917 г. Кюстендил е изиграл важна роля свързана с военните събития. Тук се е намирала главната квартира на българската действаща военната армия.

Валентин Дебочички – директор на Регионален исторически музей –Кюстендил: “И се е утвърдило с право определението, че градът през този период е военната столица на България. В града ни се решават всички по важни въпроси, свързани с военните действия и войната.
В рамките на двудневния форум ще бъде проведена и кръгла маса, на която участниците ще дискутират и темата за фалшификациите относно участието на България в Първата световна война.