НОВИНИ

Научно доказано: българските боровинки са с високо съдържание на антиоксиданти

Доказано в научните лаборатории - българската боровинка е супер храна и тя по нищо не отстъпва от прехвалените американски или канадски боровинки. Прецизните изследвания на молекулно ниво доказват високо съдържание на антиоксиданти и вещества с противотуморно, антибактериално и противовирусно действие. Всички тези изследвания са по проект на Агробиоинститут в София, чиято задача е да дадат доказателства и стимул на бизнеса за производство на различни продукти с наши природни ресурси.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:55, 09.07.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Още

До толкова са обожествявани, че чак нереални с приписваните им чудодейни сили. До момента, в който влизат в лабораторията на Агробиоинститута. Където на митове и легенди не вярват. Където безстрастно лиофилизират боровинки, за по-точен биохимичен анализ. В случая със газ громатограф.

Ивайла Димчева - инженер-химик: - Това е фенолен профил на черна боровинка, фенолни киселини. - И всичко това тука е антиоксиданти? - Абсолютно!

Резултатите от анализа ясно показват значително съдържание канелена паракумарова, протокатехова, ванилова и салицилова киселина, същата, прочула се като аспирин. Пигментите, заради които и боровинките са черни, също са мощни антиоксиданти. Антоциани, които пазят боровинките от замръзване, засушаване и UV-лъчите. Което учените доказват лабораторно с една интересна зависимост - по-полезна е боровинката расла по-нависоко.

Ивайла Димчева: Колкото по-нависоко отива, толкова по-сурови стават условията и количествата на фенолните вещества в нея нарастват.

Към точния количествен и качествен състав, учените са направили и детайлен ДНК-анализ на всички гени, които диктуват природното производство. Към изследванията са включени и микробиолози, вирусолози и онколози, които пък притурят доказателства за здравословния ефект на флавоноидния състав на боровинките.

Илиян Баджаков - фитохимичен аналитик: Стандартизиран извлек от 15 антоциана в различни съотношения основно за превенция на рак, срещу Алцхаймер, също така спомага за регулирането на кръвната захар. Предотвратяват точно с антиоксидантното си действие образуването на плаки в кръвоносните съдове и оттам намаляват рисковете от инфаркти.

Червената боровинка пък е много по-богата на танини, агенти срещу бактериални инфекции. Палитрата от флавоноиди пък обяснява мощния антивирусен ефект на сините плодчета - основно срещу респираторни вируси, но и срещу херпес, дори и хепатит. Противотуморният ефект се дължи на тритерпеновите съединения, с високо съдържание и в листата на боровинките.

Илиян Баджаков: Т. е. това, което знаем от нашите баби, които са си правили чайове от листа, ние вече това научно го доказваме.

Всичките изследвания се правят с финансовата подкрепа на Европейското Икономическо Пространство. Целта е да се подпомогне индустрията да използват природни ресурси за ефективни препарати. А химическите параметри на нашата боровинка са повече от убедителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезание за екстремни спортове край Панчарево
Състезание за екстремни спортове край Панчарево
Гурбетчии се събраха на празник във Ваклиново
Гурбетчии се събраха на празник във Ваклиново