НОВИНИ

Наводнения отнеха живота на 6 души в италианската област Тоскана

Шестима души са загинали, а трима се водят безследно изчезнали в Ливорно, област Тоскана заради наводнения днес, съобщава Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:57, 10.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Според агенция Франс прес, която цитира пожарникари, жертвите на обилните валежи са над пет, като четири са семейство, открито в наводнената си къща в Ливорно, където се е изсипал изключително силен дъжд за четири часа тази нощ, превръщайки улиците в реки и отнасяйки автомобили.

"Кориере дела сера" уточни, че става дума за момиченце, родителите му и дядото. Тялото на друг човек е било открито в зона на свлачища.

"Извънредната ситуация не е приключила," посочва местната администрация в сайта си.

Кметът на Ливорно Филипо Ногарин определя ситуацията като драматична, трудна и критична. За Флоренция е обявен оранжев код, като бурите започнали снощи от Северна Италия се придвижват на юг. Подлезите в Рим са затворени като предпазна мярка.

Националната конфедерация на селскостопанските производители Колдирети (Coldiretti) коментира, че лошото време е настъпило веднага след сушата, заради която земята е по-суха от обикновено и не може да поеме дъждовете.

Валежите в Тоскана са намалели с 57 процента това лято, отбелязва организацията, цитирана от Франс прес.

Тропикализацията на климата увеличава крайностите във времето - горещи вълни, силни важели, тежки градушки, които вредят на националното селскостопанско производство, посочва Колдирети. Според организацията през последните 10 години щетите възлизат на 14 милиарда евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бушуващите урагани ще струват на застрахователите 200 милиарда долара
​Бушуващите урагани ще струват на застрахователите 200 милиарда долара
Казахстан предлага организация ОИС-15 по аналогия с Г-20
Казахстан предлага организация ОИС-15 по аналогия с Г-20