НОВИНИ

Наводнения взеха жертви на остров Суматра, 12 000 души са евакуирани

10 души загинаха, а други 8 бяха обявени за изчезнали при тежките наводнения и свлачищата, предизвикани от проливните дъждове, които от дни се изливат над индонезийския остров Суматра.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:23, 28.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
наводнения взеха жертви остров суматра 000 души евакуирани

Местните власти разпоредиха евакуацията на 12 000 души. Хиляди сгради, мостове и пътища бяха тежко повредени от лошото време, което обхвана девет окръга в провинция Бенгкулу. В някои райони придошлите води започват да се оттеглят, но щетите – които оставят след себе си са огромни, а много места все още са откъснати от останалата част на света.

Мащабите на това бедствие могат да се разраснат, заяви говорителят на Националната агенция за бедствия и аварии Сутопо Пурво Нугрохо. Свлачищата и наводненията са неизбежни ако проливните дъждове продължат, допълни той.

Местните жители са застрашени и от „вторично бедствие“ – бум на кожни болести и тежки респираторни проблеми заради лошата хигиена, дължаща се на липсата на чиста питейна вода.

Властите са отворили обществени кухни и евакуационни центрове за 13 000 хиляди души, пряко засегнати от бедствието. Спасително-издирвателни екипи са се насочили към откъснатите от света райони.

Свлачищата и наводненията са нещо обичайно в Индонезия, особено по време на сезона на мусоните между октомври и април, когато проливните дъждове буквално удрят с цялата си мощ югоизточния азиатски архипелаг.

Наводненията в части от Джакарта през изминалата седмица взеха най-малко две жертви и принудиха 2000 души да се евакуират незабавно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планински спасители помогнаха на израелски туристи край Рилските езера
Планински спасители помогнаха на израелски туристи край Рилските езера
Празнично богослужение за Второ Възкресение
Празнично богослужение за Второ Възкресение