В Международния ден на сестринството, специалистите по здравни грижи излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за по-достойно заплащане. В протеста се включиха медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна.

София

Най-ясно формулираното искане за по-високо заплащане - именно там, според специалистите по здравни грижи се крие ключът към разрешаване на много от проблемите, трупани с години в сектора. Сега средната заплата на специалистите по здравни грижи е около 700 лв., а те настояват тя да стане 1500 лв. По думите им, така ще имат шанса да работят само на едно място и да имат повече млади колеги, защото в момента средната възраст на специалистите е 53 години.

Ето какво казаха някои от протестиращите:


БНТ: Къде отивате?

- Където има работа - навън из Европа.

БНТ: В България как изглежда работата Ви?

- Трагично!

Цветелина Георгиева: Ние сме от провинцията и предполагам, че нашите заплати са много по-ниски отколкото тук в София. Искаме да станат еднакви както тук, така и в цяла България. Работя в Белодробната болница в Русе и на второ място работя. Много е трудно, но няма как.
Милка Василева, съпредседател на БАПЗГ: Липсват около 30 000 медицински сестри. Съгласно Европейския доклад, съгласно Професионалния регистър на БАПЗГ, в момента българската здравна система разполага с по-малко от половината от критично необходимия брой медицински специалисти.
​Специалистите по здравни грижи излизат на протест

​Специалистите по здравни грижи излизат на протест

В международния ден на сестринството-медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна се събират в София. Пред Миист...

© снимки: Диана Тодорова