НОВИНИ

Навършват се 100 години от края на Първата световна война

Навършват се 100 години от края на Първата световна война - една от най-кървавите в историята на човечеството. В 12 ч на обяд в Париж започна възпоменателната церемония, посветена на годишнината. По инициатива на президента Еманюел Макрон държавни и правителствени ръководители и представители от над 80 страни простогнаха в Париж. Сред тях са президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, и канцлерът на Германия- Ангела Меркел. На събитието присъства и българският държавен глава Румен Радев. Преди това те бяха посрещнати от Еманюел Макрон в Елисейския дворец.Какво се случва пред Триумфалната арка и какво предстои до края на деня - от Париж предава специалният ни пратеник Вера Александрова.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:03, 11.11.2018
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Неслучайно възпоменателната церемония пред Триумфалната арка започва в 11 часа местно време. Очевидно, се търси връзка със събитията преди 100 години. Примирието, с което се слага край на Първата световна война, е подписано на днешния ден 11-ти, 11- ти месец 1918 г. в 11 часа и 11 минути.

Тържественият ритуал започна с преглед на военните части. Ученици ще четат писма, писани от войници на 11 ноември 1918 г. Слово ще произнесе френският президент Еманюел Макрон. След това заедно с учениците ще запалят пламъка на вечния огън.

Младежите ще оформят символична верига, която ще достигне до високопоставените гости, които също ще се включат. Всеки ще постави ръка върху рамото на човека до себе си.

Президентът Макрон ще поднесе венец на Гроба на незнайния воин. С минута мълчание ще бъде почетена паметта на всички загинали.

;

Първата световна война започва след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд на 28 юни 1914 г. от сръбския студент Гаврило Принцип в Сараево.

Между Сърбия и Австро-Унгария започва война, която задейства системата от военни съюзи на Стария континент и въвлича основните европейски сили и техните колонии по целия свят в една от най-тежките войни в човешката история.

Включват се повечето Велики сили, разделени в две коалиции - Антантата, в която влизат Франция, Руската империя, Великобритания и Централните сили - Германия, Австро- Унгария, Османската империя, тук е и България. Войната завършва 4 години по-късно с победа за Антантата. Мобилизирани са 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите са близо 15 милиона души, сред които 115 000 български войници и офицери.

За България войната завършва с подписването на Ньойския мирен договор, който налага на страната тежки репарации, ограничения за числеността на армията и отнемане на територии от страната.

;

След възпоменателната церемония част от гостите ще се включат в Парижкия форум на мира. Целта на събитието, което се повежда за първи път, е да насърчи международното сътрудничество и да подобри управлението.

Предвидено е на най-високо ниво да бъдат обсъдени актуални теми, свързани с мира и сигурността, околната среда, икономическото развитие, новите технологии. Президентът на България Румен Радев ще направи изказване за потенциала на новите технологии като фактор за задълбочаване на политическия диалог, икономическия растеж и социалното сближаване.

Честването на вековната годишнина от края на Първата световна война преминава при изключителни мерки за сигурност. Районът около Триумфалната арка е блокиран. Близо 10 000 служители на силите за сигурност се грижат за безопасността и спокойствието в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу високите цени на горивата блокира основни пътища в цялата страна
Протест срещу високите цени на горивата блокира основни пътища в цялата страна
Президентът Радев разговаря с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп
Президентът Радев разговаря с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп