Преди две години по обед радикализираните братя Саид и Шериф Куаши влязоха с автомати в редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" и убиха 12 души. Днес Франция си спомня за жертвите на това насилие, сред които са известните карикатуристи Кабю, Шарб, Волински и Тинюс, пишат електронните издания на френските вестници и ТАСС.

След двудневно бягство братята Куаши се укриха в печатница в град Дамартен ан Гоел, северно от Париж, където бяха ликвидирани на 9 януари вечерта при спецоперация.

Междувременно на 8 януари радикализираният Амеди Кулибали уби общинска полицайка в предградието на Париж Монруж, а на 9 януари взе заложници в еврейски супермаркет във Венсан в Париж. Той уби четирима от тях, преди да бъде ликвидиран при спецоперация, протекла паралелно с тази в Дамартен ан Гоел.

Тези кървави събития от началото на януари 2015 г. поставиха началото на серия от терористични актове във Франция. На 13 ноември в Париж няколко терористи се самовзривиха край Стад дьо Франс по време на приятелски мач, а други терористи откриха огън по посетителите на няколко заведения в столицата. Загинаха 40 души. Трета група терористи нахлу в концертната зала Батаклан и държа много хора за заложници, а после ликвидира 90 от тях. В серията от нападения на 13 ноември загинаха общо 130 души, а над 400 бяха ранени. След тези атаки във Франция беше въведено извънредно положение, което бе удължавано неколкократно.

Девет месеца след атаките в Париж, на 14 юли 2016 г. радикализиран мъж прегази с камион 86 души, дошли на крайбрежния булевард на Ница да празнуват националния празник на Франция

От началото на 2015 г. във Франция в резултат на терористични актове на радикални ислямисти са загинали 238 души.

Скромни церемонии по повод втората годишнина от нападенията в Париж имаше на 5 януари. Бяха положени цветя на местата, на които терористите поразиха Париж през януари и през ноември на 2015 г.

За днес е предвидена възпоменателна проява в предградието Сен Манде, където се предвижда в памет на жертвите на терора в Париж да бъде посадена горичка от маслинови дръвчета, която ще бъде наречена Градината на мира.

Възпоменателна церемония в памет на загиналите журналисти от "Шарли ебдо" ще има в предградието Иври. Там Волински помагаше с кампания за набиране на средства за местния медицински център, а Шарб правеше афиши за профсъюзен клон.