Днес се навършват 20 години от подписването на Кумановското споразумение, с което беше сложен край на последната война на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич. Договорът от Куманово, подписан в днешна Северна Македония, сложи край на войната в Косово, на въздушната операция на НАТО и депортацията на стотици хиляди косовски албанци.

© БГНЕС

Самият Милошевич оповести новината за споразумението като "край на агресията и победа на мира над насилието". Веднага след това хиляди хора излязоха по улиците на Белград, Ниш, Бор, Нови Сад, Крушевац и др. да "празнуват победата".

Споразумението от Куманово предвиждаше пълно изтегляне на сръбските военни и полицейски сили от Косово в рамките на 11 дни. Заедно с тях си тръгнаха и около 100 000 сърби. На следващия ден Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1244. Съгласно договора от 9 юни 1999 г въздушната и териториалната сигурност се поема от силите на НАТО в Косово КФОР.

Масовите убийства през 1998 година в Косово по-късно ще бъдат окачествени като етническо прочистване и основна причина за бомбардировките на НАТО над Югославия, продължили 78 дни.

Това беше последната война на Милошевич на територията на бивша Югославия. По негово време бяха извършени агресиите срещу Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина, при които загинаха няколкостотин хиляди души, а над 2 млн. се превърнаха в бежанци.

Слободан Милошевич беше свален от власт през октомври 2000 г. Година по-късно беше предаден на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Почина в ареста през март 2006 г, преди да бъде осъедeн за извършените военни престъпления и геноцид.

Почина вдовицата на бившия югославски президент Слободан Милошевич

Почина вдовицата на бившия югославски президент Слободан Милошевич

На 76 години почина Миряна Маркович - вдовицата на бившия югославски президент Слободан Милошевич.