"Еврото се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в изявление по повод 20-годишнината от въвеждането на единната европейска валута.

"Създаването на еврото преди 20 години, наред с освобождаването на Централна и Източна Европа и обединението на Германия, беше централен момент в европейската история", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Двамата с Юнкер подчертаха необходимостта от засилване на устойчивостта на еврото спрямо бъдещи кризи.

"Не трябва да има съмнение за политическата ни воля. Трябва да сме подготвени за това, което бъдещето може да ни поднесе", посочи категорично Юнкер.

Еврото стана официалната валута на 11 страни членки на ЕС от 1 януари 1999 г., позволявайки плащания с чекове, кредитни карти и банкови трансфери. Евро монетите и банкнотите влязоха в обращение през 2002 г.

В момента еврото се използва от около 340 милиона граждани в 19 от 28-те страни членки на ЕС, което го превръща във втората най-важна валута в света след американския долар. Други 60 държави по света също използват евро или са обвързали валутите си с него.

"След 20 години сега има поколение, което не познава други местни валути", отбелязва изпълнителният директор на Европейската централна банка Марио Драги.