НОВИНИ

Навършват се 20 години от въвеждането на еврото като единна валута в ЕС

"Еврото се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в изявление по повод 20-годишнината от въвеждането на единната европейска валута.

bnt avatar logo
от БТА
16:04, 31.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
навършват години въвеждането еврото единна валута

"Създаването на еврото преди 20 години, наред с освобождаването на Централна и Източна Европа и обединението на Германия, беше централен момент в европейската история", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Двамата с Юнкер подчертаха необходимостта от засилване на устойчивостта на еврото спрямо бъдещи кризи.

"Не трябва да има съмнение за политическата ни воля. Трябва да сме подготвени за това, което бъдещето може да ни поднесе", посочи категорично Юнкер.

Еврото стана официалната валута на 11 страни членки на ЕС от 1 януари 1999 г., позволявайки плащания с чекове, кредитни карти и банкови трансфери. Евро монетите и банкнотите влязоха в обращение през 2002 г.

В момента еврото се използва от около 340 милиона граждани в 19 от 28-те страни членки на ЕС, което го превръща във втората най-важна валута в света след американския долар. Други 60 държави по света също използват евро или са обвързали валутите си с него.

"След 20 години сега има поколение, което не познава други местни валути", отбелязва изпълнителният директор на Европейската централна банка Марио Драги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния поема председателството на Съвета на ЕС от утре
Румъния поема председателството на Съвета на ЕС от утре
Путин пристигна в Магнитогорск заради газовата експлозия
Путин пристигна в Магнитогорск заради газовата експлозия