20 години Владимир Путин на власт в Русия. Назначен на днешната дата от покойния президент Борис Елцин за пети временен премиер в рамките на по-малко от година, настоящият руски лидер бързо стана популярен с действията си срещу чеченския тероризъм. В самия край на 1999 година той стана временно приемник на Елцин, а март 2000 година спечели за първи път президентски избори.

Първият президентски мандат на Владимир Путин беше белязан от трагедията с подводницата Курск, заложническата драма в московски театър и делото срещу петролния магнат Ходорковски.

През 2004 година спечели втори мандат при ръст на жизнения стандарт, но управлението му беше помрачено от тероризма в Беслан. През 2005-а Путин определи разпада на Съветския съюз като най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век. Две години по-късно в Мюнхен обвини Вашингтон в прекомерна сила в международните отношения.

Заради конституционни ограничения срещу трети последователен мандат през 2008-ма Путин стана премиер и предаде президентския пост на Дмитрий Медведев. При завръщането в Кремъл през 2012-а президентският мандат беше увеличен от четири на шест години.

Последваха Олимпиада в Сочи през 2014-а, анексирането на Крим, проруските бунтове в източна Украйна след свалянето на Янукович, санкции на Запада срещу Москва.

Отношенията се обтегнаха и заради руската намеса в Сирия, обвиненията за руска връзка в избирането на Тръмп и отравянето на семейство Скрипал. Миналата година Владимир Путин спечели нова изборна победа с възможност да остане на поста до 2024 година.