Отличия за трима лекари от екипа, извършил първата успешна бъбречна трансплантация у нас. Тя е направена преди 50 години в Александровска болница. Българските медици са направили операцията 15 години след първата бъбречна трансплантация в света.

Обучението на екип от Александровска болница да прави бъбречни трансплантации започва през 1964-та година. В началото медиците оперират животни.

проф. Христо Куманов - уролог: "Продължавахме експерименти върху животни. Над 42 безпородни кучета да им присаждаме бъбрек."

5 години по-късно екипът за първи път присажда бъбрек на 49 годишна жена в последна фаза на бъбречна недостатъчност. Какво обаче е накарало медиците да вземат решението да оперират.

проф. Христо Куманов - уролог: "Амбицията и желанието на моите шефове да направим нещо, за да заприличаме и ние на другите страни. Жената живя 2 месеца много добре, но след това както казваме я изпуснахме от бронхопневмония. Въпреки всички усилия."

50 години по-късно 4 екипа в Александровска болница са обучени да правят бъбречни трансплантации. За половин век в болницата са трансплантирани 1500 българи.

доц. Марин Георгиев - началник на Клиника по урология, УМБАЛ "Александровска": "Бъбречната трансплантация е като едно чудо. Първо се повишава изключително много качеството на живот на тези хора - те стават свободни."

За бъбречна трансплантация у нас чакат над 1100 души.

д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването: "Това, което ни трябва е да развием - донорството в България. Донорство, донорство, донорство. Това е ключът към развитието на трансплантациите в страната."

За целта здравното министерство разработва така наречените донорски карти. Чрез тях хората ще могат да заявят желание или отказ да дарят органите си.