НОВИНИ

Навършват се 50 години от първата бъбречна трансплантация у нас

Отличия за трима лекари от екипа, извършил първата успешна бъбречна трансплантация у нас. Тя е направена преди 50 години в Александровска болница. Българските медици са направили операцията 15 години след първата бъбречна трансплантация в света.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:52, 11.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Обучението на екип от Александровска болница да прави бъбречни трансплантации започва през 1964-та година. В началото медиците оперират животни.

проф. Христо Куманов - уролог: "Продължавахме експерименти върху животни. Над 42 безпородни кучета да им присаждаме бъбрек."

5 години по-късно екипът за първи път присажда бъбрек на 49 годишна жена в последна фаза на бъбречна недостатъчност. Какво обаче е накарало медиците да вземат решението да оперират.

проф. Христо Куманов - уролог: "Амбицията и желанието на моите шефове да направим нещо, за да заприличаме и ние на другите страни. Жената живя 2 месеца много добре, но след това както казваме я изпуснахме от бронхопневмония. Въпреки всички усилия."

50 години по-късно 4 екипа в Александровска болница са обучени да правят бъбречни трансплантации. За половин век в болницата са трансплантирани 1500 българи.

доц. Марин Георгиев - началник на Клиника по урология, УМБАЛ "Александровска": "Бъбречната трансплантация е като едно чудо. Първо се повишава изключително много качеството на живот на тези хора - те стават свободни."

За бъбречна трансплантация у нас чакат над 1100 души.

д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването: "Това, което ни трябва е да развием - донорството в България. Донорство, донорство, донорство. Това е ключът към развитието на трансплантациите в страната."

За целта здравното министерство разработва така наречените донорски карти. Чрез тях хората ще могат да заявят желание или отказ да дарят органите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Арестуваха 1,5 тона кокаин в Ню Йорк
​Арестуваха 1,5 тона кокаин в Ню Йорк
​Рязко застудяване: Жълт код за валежи и силен вятър в 21 области на страната
​Рязко застудяване: Жълт код за валежи и силен вятър в 21 области на страната