НОВИНИ

Навършват се 94 години от атентата в „Света Неделя”

Днес се навършват 94 години от най-кървавия атентат в българската история и един от най-кървавите в световната. На тази дата през 1925 г. в катедралния храм „Света Неделя” в София загиват 213 души, а 500 са ранени. Експлозията събаря главния купол на църквата, затрупвайки вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:43, 16.04.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
навършват години атентата света неделя

При атентата загиват 134 души, други умират по-късно от раните си. Ранените са около 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца.

По случайност, всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Вечерта на 16 април в страната е обявено военно положение, което остава в сила до 24 октомври. По време на военното положение правителството предприема репресивни действия срещу крайната левица.

Част от организаторите на атентата – Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров – успяват да избягат през Кралството на сърби, хървати и словенци в Съветския съюз. Бързо е разкрито местоположението на ръководителите на Военната организация на БКП Коста Янков и Иван Минков, като първият е убит, а вторият се самоубива преди да бъде заловен.

Делото за атентата е гледано от военен съд от 1 до 11 май в казармите на Четвърти артилерийски полк в София. Смъртни присъди получават Петър Задгорски, подполковник Георги Коев, в чиято къща се укрива Иван Минков, и Марко Фридман, ръководител на секция във Военната организация на БКП.

Задочно на смърт са осъдени и Станке Димитров, Петър Абаджиев, Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски, като последните трима вече са убити през предходните седмици.

Смъртните присъди са изпълнени публично чрез обесване на 27 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арт посоки с Галя Крайчовска: 140 години от рождението на Адриана Будевска
Арт посоки с Галя Крайчовска: 140 години от рождението на Адриана Будевска
ГЕРБ и ПП Никола Петков подписаха споразумение
ГЕРБ и ПП "Никола Петков" подписаха споразумение