НОВИНИ

Най-често преместваните паметници, скулптури и архитектурни символи в Пловдив

Тази седмица тема на рубрика ни Топ 5 са най-често преместваните паметници, скулптури и архитектурни символи в Пловдив. Някои от тях са намерили новото си място, други обаче вече са унищожени. Ето как ги подредихте вие - зрителите ни, в седмичната ни класация.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
16:00, 24.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

На пето място е скулптурата на червения бик, наречен „Европа“, който години наред стоя на пост пред Община Пловдив. Няколко пъти дървения бик напускаше мястото си за ремонт, тъй като се разделяше с рогата си. За да го запазят, от Общината направиха тритонно копие от изкуствен камък. И това обаче не можа да го спаси, тъй като при смяната на кмета през 2011-а година, бикът се оказа недолюбван и беше изпратен в дома на създателя си - пловдивски скулптор.

Четвъртото място в класацията ни е за паметниците от времето на социализма. Скулптурите на тогавашните герои бяха премахнати след демократичните промени и голяма част от тях продължават да лежат захвърлени в покрайнините на Пловдив. Идеята да бъдат експонирани в Музей на социализма не намира отзвук в града.

На трето място зрителите ни поставиха паметника на Васил Левски, разположен на централната алея в подножието на хълм Бунарджика. През 1942-ра година, когато е открит, монументът е бил на около 20 метра вляво от сегашното си място.

Стефан Шивачев - директор на Историческия музей в Пловдив:
“Този паметник при оформянето на пространството около него са засадени малки борчета, които с времето стават доста големи и паметникът буквално беше потулен.”

Преместен е през 2002-ра година по идея на комитет „Васил Левски“.

Паметникът на Филип Македонски зае второто място в класацията. Поставянето на монумента през 2004-та година на тогавашния площад „Джумаята“ предизвика протести. Седем години по-късно той не намери място в проекта за обновяването на Римския стадион. Преместването му отново беше съпътствано от протести.

От 5 години насам домът на Филип Македонски вече е до сградата на Общински съвет. Мястото на паметника тук обаче далеч не е толкова забележимо.

“Той е достатъчно велик да бъде на по-централно място.”

Първото място в класацията е за паметника на Гюро Михайлов, открит през 1938 година североизточно от Централна поща.

Стефан Шивачев - директор на Историческия музей в Пловдив:
“Неудачите с преместването на паметник най-често лъсват в историята с този паметник на Гюро Михайлов.”

Композицията изобразява редника Гюро Михайлов, пазещ банковата каса, и другарите му, загинали в пожар, докато се опитвали да го спасят. Първо паметникът е демонтиран през 1962-ра година и е пренасян на три различни места. През 1994-та година е поставен на сегашното си място до Военния клуб. Скоро предстои петото му преместване заради ремонт площада. Още от сега обаче има несъгласни граждани.

“Невъзможно е, Гюро Михайлов не може да изчезне от там.”

Кое ще новото място на паметника ще решава Общинският съвет в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел гласува заедно със съпруга си
Меркел гласува заедно със съпруга си
Пътните полицаи ще подаряват хендсфри на нови собственици на автомобили
Пътните полицаи ще подаряват хендсфри на нови собственици на автомобили