НОВИНИ

Най-чистите плажове в Европа

Водата за къпане на около 90 процента от плажовете в България е с отлично или задоволително качество и не е опасна за здравето на къпещите се. Данните са от годишния доклад на Европейската комисия, който прави оценка на качеството на водата за къпане в страните от Европейския съюз, Албания и Швейцария. На първо място в класацията е Люксембург, където сто процента от водата за къпане е здравословна. Следват Кипър и Малта.

Владислав Велев
от Владислав Велев
10:27, 05.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

През последните години качеството на водите за къпане в Европейския съюз непрекъснато се подобрява. Сега 96 % от тях са безопасни за плажуващите, показват данните на Европейската комисия. Подобрението на качеството се дължи на инвестициите и усилията, които правят държавите и на законодателството, което ги кара да полагат усилия.

;

Класацията за 2015 г. е направена след като са взети проби от повече от 21 000 водоема, използвани за къпане. Прави впечатление, че водата става по-чиста дори около големи пристанища и промишлени центрове като Блекпул, Копенхаген и Мюнхен. Това означава, че хората могат спокойно да се къпят дори във водите на някои от големите градски пристанища.

;

От всички 21 000 хиляди водоема в Европа само в 385 водата е с лошо качество. От 90 морски и 4 вътрешни плажа в България през 2015 г. са взети близо 850 проби. Само около три плажа по северното Черноморие водата е била с лошо качество, на другите места е с най-малкото задоволително качество.

След Люксембург, Кипър и Малта, по чистота на водата за плуване е Гърция, на последно място е Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвежки кораб превози спасени край остров Крит мигранти
Норвежки кораб превози спасени край остров Крит мигранти
Швейцарците решават на референдум за минимален доход от 2500 франка за всеки
Швейцарците решават на референдум за минимален доход от 2500 франка за всеки