НОВИНИ

Най-дългата парламентарна реч, хиляди на протест в Сеул

Около 14 000 южнокорейци участваха днес в протестно шествие срещу влошеното състояние на личните свободи и трудовите права при управлението на консервативния президент Пак Гън-хе.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:22, 27.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Най-дългата парламентарна реч, хиляди на протест в Сеул

Протестът започна на площада срещу градския съвет. Демонстрантите развяваха знамена и носеха транспаранти с текст: "Пак Гън-хе, върви си" и "Спрете регресивните промени в трудовото законодателство". Протестиращите са недоволни от политиката на президентката, включително от трудовата й политика в полза на бизнеса и от подкрепата й за закон за борба с тероризма, чието приемане, според опозиционните депутати, ще застраши неприкосновеността на личния живот.

Правителството на Пак Гън-хе наложи ограничения на трудови и граждански организации, които се противопоставят на стремежа й да направи трудовия пазар по-гъвкав. Властите арестуваха няколко висши представители на профсъюзи, участвали в организирането миналата година на протести, прераснали в насилие.

По-рано АП съобщи, че депутати от южнокорейската опозиция държат речи в парламента пети ден без прекъсване, за да попречат на приемането на подкрепяния от правителството закон срещу тероризма, тъй като смятат, че той ще застраши свободите.

Един от депутатите говори вчера близо 12 часа, счупвайки рекорда за най-дълга парламентарна реч на свой колега от сряда - 10 часа и 18 минути.

Осемнадесети парламентарист се изказва на сесията, откакто във вторник депутатите от опозицията решиха да прибягнат до парламентарни обструкции, което не се е случвало в страната от 1969 г.

Общото време на сегашните обструкции надхвърля 90 часа, което ги прави едни от най-продължителните в историята. През 2011 г. формацията Нова демократична партия на Канада организира в канадския парламент сесия, продължила 58 часа.

За да успее планът им, южнокорейските законодатели трябва да продължат с речите до полунощ на 10 март, когато парламентарната сесия би трябвало да приключи.

Законопроектът, подкрепен от президентката и от нейната партия Сенури" ("Нов свят"), дава повече правомощия на националната служба за разузнаване да разследва хора и организации. Основанията за закона, изтъкнати от правителството, са заплахите от страна на Северна Корея и на екстремистки организации като групировката "Ислямска държава".

Според опозицията обаче законопроектът не съдържа достатъчно мерки за възпрепятстване на разузнаването да злоупотребява с правата си за следене на гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС сваля повечето евросанкции срещу Беларус от днес
ЕС сваля повечето евросанкции срещу Беларус от днес
Разбиха стъкло, за да откраднат винетка /СНИМКИ/
Разбиха стъкло, за да откраднат винетка /СНИМКИ/