Най-добрите студентски филми от наши и чуждестранни университети показват в НАТФИЗ. Панорамата "CILECT Prize - 2017" - от игрални, документални и анимационни филми, е от 29 май до 2 юни в кинозалата на НАТФИЗ, съобщават от академията.

The CILECT Prize е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от висшите училища, обединени в организацията CILECT. Всяко училище има право да изпрати по един филм в трите категории - игрално, документално и анимационно кино. Всички избрани студентски филми стават част от компилацията The CILECT Prize.

The CILECT Prize е основана през 2005 г. по предложение на ректора на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, тогава заместник-председател на конференции и фестивали. Церемонията по представянето на наградата е в рамките на годишните конференции на CILECT. Първата церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г.

В 12-ото издание - "CILECT Prize - 2017" - са 115 игрални, 94 документални и 54 анимационни филма. НАТФИЗ се състезава с анимацията "Terror - Error" на Александър Начев, документалния филм "Пеем и това е" на Сюзън Кутайфан и игралния "Добри" на Орлин Милчев.