НОВИНИ

Как да изберем най-ефективния начин за отопление

През студените месеци идва въпроса как да спестим от сметките за отопление, без да се обричаме на студ. Сложността на проблема вече години наред занимава съзнанието на гражданините, опитващи се да намерят най-функционалната опция. А ето какво трябва да знаем, за да изберем най-подходящият уред.

Ина Шумарова
от Ина Шумарова
07:20, 26.01.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
изберем ефективния начин отопление
Йордан Вакъвчиев, управител магазин за техника: Водещото е какво искат да постигнат с това отопление, дали то ще е целодневно и ще е помещение, в което винаги има хора. Тогава е хубаво да се избере нещо, което поддържа вече достигната температура, каквито са радиаторите, конвекторите или климатиците. Ефективният вариант и съответно по-скъпият е един модерен климатик, който е инвертор, съответно може да работи до -15 -20, другия плюс е, че лятото, може да охлажда, не само да топли през зимата. Единствения случай, в който не се препоръчва климатик, някои хора не желаят, в помещението, което ползват за спалня вътре, да се чува климатик или да се усеща струята на въздуха, който циркулира. Тогава те си купуват конвекторни печки, които също са икономично решение. Когато достигнат желаната температура, те се изключват, което ги прави доста по икономични от един маслен радиатор или вентилаторна печка"

Друго решение е вентилаторна печка. Предимството е че са сравнително по-евтини от климатика, но за сметка на това, когато я изгасим може да усетим веднага разликата.

Йордан Вакъвчиев, управител магазин за техника: Другият минус е че, тя консумира някъде два или три киловата, като енергия, докато един модерен климатик с правилно избран размер и монтаж, може да консумира три пъти по-малко електричество.

Ако сте склонни да похарчите повече пари, но не сте почитатели на климатика може да се спрете на инфрачервените лъчисти радиатори. Те са с нагревателен панел, който излъчва топлина подобна на слънчевата и я разпределя равномерно в цялата стая.

Йордан Вакъвчиев, управител магазин за техника: Те се предлагат от няколко години на пазара. Цените им се доближават до цената на един висок клас климатик, но имат плюса, че не бръмчат изобщо и коефициента на полезно действие е много голям.

Друг съвременен начин за икономично отопление са новите модели камини. Коефициентът им на полезно действие зависи от класа, марката и горивото, а максималната му стойност е около 80%.

Йордан Вакъвчиев, управител магазин за техника: Електрическата камина, тя е и дизайнерско решение, където се имитира наличието на огън. В действителност топлината, която се усеща от подобни уреди прилича на вентилаторна печка, която с помощта на реотан и вентилатор успява да завърти въздуха в стаята.

Независимо с какво се отоплявате тази зима, не забравяйте, че върху месечната сметка, често влияние оказват и други фактори. Най-важният от които е консумацията и дали можете да употребявате енергия ефективно.

Вижте още по темата в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел: Трафикантите все повече използват интернет за намиране на жертви
Мария Габриел: Трафикантите все повече използват интернет за намиране на жертви
Възможните формули за управление на Испания
Възможните формули за управление на Испания