НОВИНИ

Най-големият фонд за съвременно изкуство у нас е в Благоевград

Седем изявени художници гостуват в Благоевград и представят съвременно изкуство с творбите си в старинния квартал "Вароша". Изложбата е част от „Пролетния фестивал на съвременното изкуство” и носи името„Стаички”. Художниците ще дарят по 2 свои творби на Градската художествена галерия.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Бързачка
11:09, 24.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Изложбата е разпределена в три от възрожденските къщи на стария квартал. Мястото е специално избрано от организаторите като желанието им е да свържат духа на миналото с предизвикателствата на настоящето. Точно това вдъхновило и художника Борис Колев, който прерисувал сватбена снимка на прадядо си и добавил елементи от социалните мрежи.

Борис Колев – художник: "История, съвременност всичките тези неща се опитах да ги вмъкна в моите неща."

Художникът Спартак Дерменджиев представи две произведения от изложбата си „Планета клевета“. Той разказа, че според него важно е какво ще оставим и как бъдещите поколения ще определят настоящето.

Спартак Дерменджиев - художник: "Аз образно казано съм се вдъхновил от такива текстове, които са в интернет и които по различни стечения на обстоятелствата знам, че са неистина и са клевети, които създават един свят, който ще остане след нас и всъщност ще оформя една неистина, една лъже действителност и всъщност следващите поколения по тези неща ще съдят за нашия живот."

В момента областния град притежава най-големия фонд в страната за съвременно изкуство. Предвижда се скоро в Благоевград да бъде изграден и Музей на съвременното изкуство, където да бъдат изложени всички дарени от художници произведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Румъния започват обща борба с комарите по поречието на Дунав
България и Румъния започват обща борба с комарите по поречието на Дунав
Булевард “Приморски” ще бъде готов в края на април
Булевард “Приморски” ще бъде готов в края на април