НОВИНИ

Най-големият музеен обир - как продължава историята

БНТ е първата телевизия, която отваря темата за музейните обири. Филмът на Мария Чернева „Най-големият музеен обир“ от рубриката „В кадър“ разказва как всички ценни експонати от музея в Бяла са изнесени. В студиото на „Денят започва“ бяха Кремена Колицова - прокурор в окръжната прокуратура - Русе, Мария Карагьозова - председател на Гражданския съвет към ВСС и авторката на филма

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 25.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Филмът вече има отзвук, заяви авторът му Мария Чернева. Тя посочи, че във фейсбук с нея се свързала една от бившите уреднички в музея, която осъзнала след скорошното си посещение в Бяла, че нищо не е останало в него. Разследващите заслужават пълни адмирации, допълни журналистът от БНТ.

Най-трудно беше да докажем как са изглеждали оригиналните експорани, обясни Кремена Колицова, прокурор в окръжната прокуратура - Русе. В музея са липсвали нито една снимка на оригиналите и с голяма доза късмет са намерени такива в интернет. От телевизионния център на БНТ в Русе прокуратурата е взела няколко репортажа, на които се виждат оригиналните експонати.

Кремена Колицова, прокурор в окръжната прокуратура - Русе: Бих искала да коментирам този проблем с липсата на достатъчно подробно описание на инвентарните книги и липсата на научните паспорти, които се изискват според наредба N6. Такива паспорти не видях в нито един от общинските музеи. Друг проблем е, че по експонатите няма трайни обозначения с шифъра на музея плюс инвентарния номер.
;

Дигитализацията на експонатите е нещо елементарно, заяви Мария Карагьозова. Единственото, което се иска, е снимка с достатъчно висока резолюция, за да може да послужат като доказателства в съдебната фаза. Достатъчна е дори снимка със съвременен телефон по изискванията на Интерпол. Поради липсата на такива снимки често разследващите органи не могат да докажат, че предметите принадлежат на държавата, когато ги засекат на аукциони в чужбина.

Мария Карагьозова, председател на Гражданския съвет към ВСС: Много често предметите се залавят вече трафикирани през престъпните канали, продавани на аукциони в Западна Европа и САЩ. Италия, България и Гърция са основните донори.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп пристига на Световния икономически форум в Давос
Доналд Тръмп пристига на Световния икономически форум в Давос
Мирослав Ненков: Има хора, които са се впили в здравната система „като кърлежи“
Мирослав Ненков: Има хора, които са се впили в здравната система „като кърлежи“